Politika

Picula i Ressler komentirali strujanja i izazove – uspon populista | EU izbori 2024

Odaziv na izbore za Europski parlament u Hrvatskoj mogao bi biti 50 posto, smatra europarlamentarac Tonino Picula (SDP), što bi bio golem skok u odnosu na izbore prije pet godina.

Odaziv na prošle europske izbore bio je nešto manji od 30 posto, četvrti najlošiji u EU. To je čak bio i napredak u odnosu na 2014., kad se u Hrvatskoj na izbore za Europski parlament odazvala tek četvrtina birača.

Picula je sada optimističniji. Hrvati od prošlih izbora imaju “nešto više povjerenja u EU od prosjeka” i već su razvili svijest o članstvu u EU zbog uvođenja eura i ulaska u šengen, kazao je na eurotribini Hrvatskog radija.

Dio razloga za svoju tvrdnji vidi i u paradoksu da su oni kritičniji prema EU-u motiviraniji za izlazak na izbore.

Ankete predviđaju da će na ovogodišnjim europskim izborima velik skok ostvariti krajnja desnica i populisti.

Zelena tranzicija

Europski zastupnik HDZ-a Karlo Ressler stoga smatra da je sada najvažnije vratiti se “normalnim politikama desnoga centra i odmaknuti se od zabave jer je Europa postala opasnije mjesto nego 2019”.

Zato je na lipanjskim izborima zastupnika u Europski parlament važno “napraviti razliku između politika najvećih grupacija”, dodao je Ressler, jer “europski izbori više nisu referendum o EU nego biranje politika” i vođenja Hrvatske i Europe u ovakvom vremenu.

Karlo Ressler; Foto: Philippe Stirnweiss/EP

Socijaldemokracija nije našla “adekvatne poruke za radnike postindustrijskog društva” i mora pronaći nove modele, tim prije što desni centar “traži savezništvo s desnijima”, a zeleni će pretrpjeti ozbiljne udare, zabrinut je Picula.

Izlaznost građana podići će i tema zelene tranzicije, “koja je potrebna, ali ne tako da njezin trošak snose najslabiji i poljoprivrednici”, dodao je Ressler.

On je odgovorio i na pitanje o hrvatskim parlamentarnim izborima i rekao samo da će biti u zakonskom roku.


EU izbori 2024