PolitikaPreporučeno

Ilčić komentirao uspon čvrste desnice | EU izbori 2024

Konzervativna ideja u Europi raste, a Europski konzervativci i reformisti (ECR) mogli bi imati više od 90 zastupnika u novom sazivu Europskog parlamenta, rekao je hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić u razgovoru za Hinu.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) imali su na početku mandata 62 od 705 zastupnika, sada imaju 67, a na europskim izborima u lipnju trebali bi ostvariti bolje rezultate nego 2019. godine. Prema projekciji Europskog vijeća za međunarodne odnose, europskog think tanka, ECR osvaja 85 mandata. Taj broj mogao bi biti i veći pošto je mađarski premijer Viktor Orban najavio u petak da će se njegova stranka Fidesz, koja je 2021. izašla iz Europske pučke stranke, pridružiti ECR-u nakon izbora.

Ilčić je uvjeren da će ECR imati “preko 90, vjerojatno i preko 100 članova nakon izbora”.

“Tu se ne radi samo o Poljskoj koja će otprilike dati jednaki broj mandata, već i o Italiji koja će sa šest mandata vjerojatno narasti na 25, ali i Švedskoj, Finskoj, kao i Španjolskoj, gdje bi Vox mogao udvostručiti svoj rezultat od prošlih izbora”, rekao je Ilčić.

Dodao je da “konzervativna ideja u Europi raste” i da se pokazala korisnijom za Europsku uniju “od onih koje su promovirale ljevica i prikrivena ljevica koja se naziva desnim centrom”.

Fragmentacija u 2019.

Očekuje da će to prepoznati i hrvatski birači. “Mi smo na prošlim europskim izborima, na spektru, uvjetno rečeno desnije od HDZ-a, imali 23 posto glasova, od čega je samo naših 8,5 posto koje su ostvarili Hrvatski suverenisti bilo pretočeno u mandat. Svi ostali, budući da nisu željeli zajednički nastup iako smo im mi nudili i prvo mjesto na listi, na neki su način platili ceh zbog toga i nisu uspjeli prijeći prag, što se nadam da se ovaj put neće dogoditi”, rekao je hrvatski eurozastupnik koji je 2021. preuzeo mandat od Ruže Tomašić.

“Konzervativni birači iz Hrvatske prema očekivanom broju glasova trebali bi imati tri zastupnika u Europskom parlamentu. Uz Hrvatske suvereniste, ubrajam tu i Most i Domovinski pokret“, rekao je Ilčić.

Centar skreće udesno

Na pitanje hoće li se ECR na ovim izborima boriti s Europskom pučkom strankom (EPP) za isto biračko tijelo, Ilčić odgovara da se “pučani, kako se izbori bliže, vidljivo približavaju našim stavovima”.

“Slični se zaokreti kod njih uvijek događaju neposredno pred izbore kad pokušavaju uloviti glasove naivnih birača koji misle da će se EPP promijeniti i vratiti korijenima. Tako je, vjerujem, i ovaj put zato što politike koje su oni godinama provodili njihovi birači ne cijene i počinju aktivnije tražiti alternativu. Siguran sam da i njihovi članovi malo pomalo shvaćaju da pristup koji su donedavno imali jednostavno nije dobar – po pitanju nacionalnog suvereniteta, europskog identiteta, zaštite granica i migracija, energije, industrije. A najteže će biti vezano uz antropološka i etička pitanja u kojima se heterogeni i razjedinjeni EPP-ovci jednostavno boje stati na put agresivnoj ljevici iako to woke ludilo sasvim sigurno nema podršku većine građana niti je provjereni društveni koncept koji može donijeti dobrobit društvu, za razliku od tradicionalnog koncepta baziranog na obitelji, braku, rađanju djece, kršćanskom konceptu na kojemu je stvorena Europska unija”, rekao je Ilčić.

Tusk “ugrožava slobodu medija u Poljskoj”

Ilčić je sudjelovao u siječnju na prosvjedu protiv nove vlade u Poljskoj nakon što su bivši ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik, iz stranke Pravo i pravda (PiS), uhićeni zbog optužbi za zlouporabu položaja.

“Kaminskom je jedini krimen što je provodio lustraciju. Drugim riječima, (Donald) Tusk štiti stare komunističke kadrove i to je ono što je zabrinjavajuće. Zato sam drage volje otišao u Poljsku podržati poljski narod u borbi za medijske slobode, ali i za jedan civilizirani način preuzimanja vlasti, što se ovaj put nije dogodilo”, rekao je hrvatski eurozastupnik.

Ilčić je osudio što je poljski ministar kulture Bartłomiej Sienkiewicz u prosincu smijenio čelnike javnih medija – TVP-a, Poljskog radija i PAP-a, koji su smatrani propagandnom mašinerijom dok je PiS bio na vlasti.

No Ilčić smatra da je Tusk taj koji sa svojom vladom “ugrožava slobodu medija” i da način na koji preuzima vlast “nije viđen u Poljskoj od pada komunizma”.

“U Tuskovoj koaliciji su stranke s lijevog centra, ljevice pa i oni koji sami sebe nazivaju komunistima. Cjelokupna ta koalicija sigurno ne služi na pohvalu Europskoj pučkoj stranci”, dodao je Ilčić.


Povezane vijesti