PolitikaPreporučeno

Malenica kandidatima za EU: RH je kroz pristupne pregovore dostavio 200.000 stranica

Politika proširenja Europske unije je više nego ikad geostrateška investicija u dugotrajni mir, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi na početku međunarodne ministarske konferencije “Budućnost proširenja EU-a: Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava” u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su dvodnevnu ministarsku konferenciju za države kandidatkinje u EU-u, s naglaskom na pregovaračko poglavlje 23 (pravosuđe).

U Zagreb su stigli ministri pravosuđa BiH, Crne Gore, Gruzije i Kosova, te zamjenici i predstavnici ministara iz Moldavije, Albanije,  Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Srbije i Turske.

Olivér Várhelyi, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje; Foto: Dimitar Kyosemarliev/EC

“Politika proširenja EU-a je sada više no ikad geostrateška investicija u dugotrajan mir, stabilnost i sigurnost za cijeli naš kontinent”, rekao je Várhelyi u uvodnom obraćanju videoporukom.

Mađarski povjerenik rekao je kako put Hrvatske prema Europskoj uniji ostaje “inspirativan” za države koje trenutno teže članstvu, posebno njezino pregovaračko iskustvo u poglavljima 23 i 24, “Pravda, sloboda i sigurnost”.

Várhelyi je rekao kako je napredak u ta dva poglavlja ključan za demokratski razvoj država, neovisnost njihovog sudstva i zaštitu temeljnih prava njihovih građana, a to je posljedično važno i za ekonomski razvoj.

“Svaki konstruktivan čin prema tim ciljevima dovodi nas korak bliže prema stabilnoj i mirnoj Europi”, zaključio je.

Sito i rešeto

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u uvodnom je obraćanju govorio o hrvatskom procesu pregovora, kazavši kako je bio “iznimno tehnički zahtjevan”.

Hrvatska je imala 35 pregovaračkih poglavlja umjesto dotadašnjih 31 te je pregovarala s 27 članica EU-a, najviše dosad.

Hrvatska je kroz pregovore s EU-om uskladila 650 zakona i 1500 podzakonskih propisa, a tijekom šest godina pregovora Europskoj komisiji poslala je dokumente na 200 tisuća stranica, dočarao je brojevima ministar opseg pregovaračkog procesa.

Poglavlje 23, na kojem je naglasak dvodnevne konferencije, značajno je ubrzao sudske procese u Hrvatskoj pa je broj neriješenih sudskih predmeta smanjen za 50 posto, rekao je ministar, dodavši da je usklađivanjem povećana neovisnost državnog sudbenog vijeća i državnoodvjetničkog vijeća.

Malenica je okupljenim predstavnicima pravosuđa zemalja kandidatkinja poručio kako će njihove zemlje kroz proces eurointegracije prolaziti kroz “dramatične i sveobuhvatne transformacije”, no to će omogućiti stabilnost institucija i demokratskog sustava, vladavinu prava, ljudska prava i funkcionirajuću tržišnu ekonomiju.

Hrvatska će nastaviti unutar EU-a biti snažni zagovornik procesa proširenja, temeljenog na individualnim postignućima, rekao je Malenica, naglasivši kako će Hrvatska pritom nastaviti dijeliti svoja iskustva.

Na dvodnevnoj konferenciji u zatvorenom radnom formatu održat će se ukupno pet panela na teme načina dostizanja standarda Europske unije u poglavlju 23 tijekom pregovora o članstvu, kao i o neovisnosti, odgovornosti i učinkovitosti pravosuđa. Paneli će također tematizirati suzbijanje i prevenciju korupcije te stvaranje strateškog antikorupcijskog okvira i jačanje neovisnih institucija na putu prema članstvu u Uniji, stoji u priopćenju EK-a.


Povezane vijesti