PolitikaPreporučeno

Zeleni izabrali ‘spitzenkandidate’, zavjetovali ustrajnost, mobilizaciju protiv krajnje desnice

Nizozemac Bas Eickhout i Njemica Terry Reintke u subotu su u Lyonu izabrani za ‘spitzenkandidate’ Europske zelene stranke za europske izbore u lipnju, a dvojac je naglasio kako će zeleni s farmerima raditi na novoj poljoprivrednoj politici te će biti glas protiv krajnje desnice.

Europska zelena stranka (EGP) okupila se na kongresu u Lyonu radi priprema za europske izbore koji se održavaju u lipnju. Tamo je u svoje članstvo primila hrvatsku stranku Možemo, te je odabrala vodeće kandidate, takozvane ‘spitzenkandidate’, koji će predvoditi izbornu kampanju.

Bas Eickhout; Foto: Oscar del Pozo/EP

Između njih četvero odabrani su Bas Eickhout, iskusan nizozemski političar koji je zastupnik u Europskom parlamentu 15 godina te je bio vodeći kandidat zelenih i na izborima 2019., te Terry Reintke, supredsjednica skupine zelenih u tom tijelu.

Osim njih, kandidirali su se i bivša latvijska predsjednička kandidatkinja Elisa Pinto te Benedetta Scuderi, Talijanka koja je na funkciji glasnogovornice mladih zelenih Europe.

Gnjev seljaka

Reintke je u svom predstavljanju dan prije naglasak stavila na potrebu nove zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Istaknula je da shvaća bijes poljoprivrednika, trenutno na ulicama diljem Europe, od kojih mnogi nemaju od čega živjeti, no i da je pogrešno za to kriviti zelene mjere jer poljoprivrednu politiku desetljećima oblikuju druge političke opcije u Europskom parlamentu. Eickhout je rekao kako 80 posto sredstava danas ide za 20 posto najvećih poljoprivrednika, što je nedopustivo.

‘Spitzenkandidatica’ Zelenih Terry Reintke; Foto: Alain Roland/EP

Njemica je rekla kako su europski pučani, liberali i konzervativci u krivu kad tvrde da europski Green Deal ide “protiv gospodarstva”, pa je pozvala okupljene zelene da u kampanji razgovaraju i s onima koji nisu za zelene politike.

Naglasila je kako je klimatska politika ujedno i sigurnosna politika. Navela je primjer svoje Njemačke koja je pogriješila postavši ovisna o jeftinom ruskom plinu, što je osnažilo ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pritom je poručila da će zeleni stajati uz Ukrajinu “koliko god bude trebalo”.

Mobilizacija protiv krajnje desnice

Reintke, koja dolazi iz Gelsenkirchena, jednog od najsiromašnijih gradova u Europi, pozvala je na minimalne socijalne standarde i bolju poreznu politiku na europskoj razini. Kritizirala je “dogmu mjera štednje”, upozorila na opasnost rasta krajnje desnice te na potrebu mobilizacije kako bi se ona zaustavila, navodeći primjere prosvjeda u svojoj domovini na koje su izašle stotine tisuća Nijemaca.

Eickhout je pak poručio kako su zeleni jedini koji će braniti zelenu tranziciju koja se treba ubrzati, a ne “razvodnjavati”, što se danas događa u europskim institucijama.

“Nova, klimatski neutralna ekonomija, ne izgrađuje se u pet godina. To nije sprint, nego maraton”, rekao je. Eickhout je pozvao na velike programe investicija te je također kritizirao mjere štednje koje uvijek “služe krajnjoj desnici”.

I on je rekao da će zeleni biti “glas protiv” te političke opcije, pa predvidio da bi izbori u lipnju mogli biti “iznenađujući” u odnosu na trenutne ankete. U sjeni izborne pobjede krajnje desnog političara Geerta Wildersa na nizozemskim parlamentarnim izborima u studenome ostala je činjenica da su zeleni tamo postali druga najjača stranka, nastavio je Eickhout, poručivši kako je to motivacija i za europsku razinu.

Bas Eickhout; Foto: Philippe Stirnweiss/EP
Vladavina prava

Nizozemac je naglasio kako Europska unija mora biti odlučnija po pitanju obrane vladavine prava jer je ona temelj europskog projekta te da je Europska komisija po tom pitanju zakazala u pristupu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Dvojac je naglasio i potrebu investicija u zdravstvo, obrazovanje i jeftino stanovanje, te na zaštitu najranjivijih skupina.

Europska zelena stranka osnovana je 2004. godine i danas okuplja stranke iz gotovo svih europskih zemalja koje su dio vlasti u sedam članica Europske unije – Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Latviji, Poljskoj i Španjolskoj.

Zeleni imaju i gradonačelnike u nizu gradova poput Amsterdama, Bordeauxa, Strasbourga i Budimpešte, a od subote i Zagreba.

Povezane vijesti