Biznis i ekonomija

Nova, stroga pravila o mobilizaciji brinu ukrajinske biznise

Ukrajinske vodeće poslovne udruge pozivaju na oprez u reformama zakona o mobilizaciji i novačenju uz argument da bi on mogao dotući već oslabljeno gospodarstvo.

Apel stiže ususret parlamentarnoj raspravi o stezanju pravila za novačenje u drugom i konačnom čitanju.

“Poduzetnici pozivaju parlament da ne paralizira nacionalno gospodarstvo s novim zakonom o mobilizaciji,” napisali su u priopćenju iz Europske poslovne udruge koja okuplja oko 1 000 tvrtki. “Potrebna je ravnoteža između vojne fronte i gospodarstva.”

Poslodavci se, među ostalim, pribojavaju da će nova pravila, ako budu usvojena, utjecati na njihovu radnu snagu, logistiku i čitavu lepezu srodnih izazova.

Iako je broj ukrajinskih žrtava nepoznanica, odnosno tajna, pojedini komentatori sugeriraju da je danak u izgubljenim životima grozomoran i seže do pola milijuna ljudi. Dobrovoljci su davno izginuli i oružane snage sve teže popunjavanju svoje redove.

Šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Kiril Budanov u prosincu je prepoznao pitanja “na koja nema odgovore” i podcrtao da ljudi bez motivacije ne mogu donijeti prevagu na bojišnici.

Predsjednik Volodimir Zelenskij tada se također opirao pozivima na mobilizaciju pola milijuna ljudi, dijelom jer je najava izazvala veliko negodovanje u javnosti i političkim krugovima, uključujući procjene da je predloženi zakon neustavan.

Revidirana i konačna inačica zakona predlaže smanjenje dobi za mobilizaciju sa 27 na 25 godina, ograničavanje odgode mobilizacije i uvodi paprene novčane i druge kazne za izbjegavanje poziva.

Ukrajinsko poslovno vijeće, krovna organizacija više od 100 udruga, u priopćenju je prepoznala da su amandmani odgovorili na pojedine brige i zahtjeve, ali traži daljnje revizije za biznise koji vode “bitku za opstanak”.

Primjerice, vijeće se protivi prijedlogu pljenidbe vozila u privatnom vlasništvu za vojne svrhe bez odgovarajućeg nadzora ili slanju poziva za mobilizaciju online. Poslodavci čije tvrtke posluju s vojskom drže da bi njihovi radnici trebali biti izuzeti od obveze.


Povezane vijesti