PolitikaPreporučeno

Zelenskij informirao SAD o razrješenju vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinska vlada u petak je Bijelu kuću informirala o odluci predsjednika Volodimira Zelenskog da s dužnosti razriješi vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, generala Valerija Zalužnog.

Washington Post od izvora upoznatih s komunikacijom doznaje da dužnosnici Bijele kuće nisu podržali niti osporili najznačajniju smjenu u ukrajinskom vojnom vrhu od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

Zelenskij u petak nije objavio službenu odluku o razrješenju generala koji uživa široku popularnost i zdušnu potporu građana.

WP u takvom kontekstu piše da je potez riskantan s potencijalnim utjecajem na moral vojnika i povjerenje zapadnjačkih donatora.

Prijepori oko strategije, mobilizacije

Nepovjerenje između Zelenskog i Zalužnog uočljivo je već mjesecima. Osim suprotstavljenih političkih ambicija, dijeli ih i gledište o vojnoj strategiji, uključujući zahtjev generala za mobilizacijom oko pola milijuna novih vojnika.

Osobe upoznate s animozitetom i previranjima kažu da je prijepor eksplodirao u ponedjeljak tijekom sastanka na kojem je Zalužni zahtijevao svježu krv i naveo da bi gubici ljudstva u 2024. godini mogli biti usporedivi s prošlogodišnjima.

Ukrajina krije brojke o poginulim i ranjenim vojnicima, no pojedine istaknute osobe, uključujući bivšeg glavnog tužitelja i ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Jurija Lucenka, tvrde da su gubici “šokantni” i sežu do pola milijuna.

Upućeni navode da se Zelenskij opire mobilizaciji u razmjerima koje traži general, dijelom jer nema novca za vojničke plaće bez značajnog povećanja poreza, a dijelom jer bi agresivno novačenja bilo politički nepopularno.

“Predsjednik ne vjeruje da je ova masovna mobilizacija muškaraca između 18 i 27 godina poželjna ili opravdana u ovom trenutku,” rekla je osoba bliska Zelenskom.

Jedan je iskusniji ukrajinski dužnosnik za WP naveo da je sastanak kulminirao rečenicom u kojoj je predsjednik generalu rekao da je otpušten.

Kao potencijalni kandidati za zamjenu Zalužnog kristaliziraju se zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirskij i šef vojnih protuobavještajaca Kirilo Budanov. Obojica slove kao Zelenskom bliski i odani ljudi.

U širem kontekstu, anketa provedena u prosincu pokazuje da Zalužnom vjeruje 88% ispitanika, u poredbi sa 62% koji su isto rekli za Zelenskog.

Povezane vijesti