PreporučenoTech

Vrijednost Mete u 24 sata skočila za 196 milijardi dolara, oborila dnevni rekord Wall Streeta

Meta Platforms u petak su upisao u povijest nakon što se njegova vrijednost povećala za 196 milijardi dolara, najviše u jednom danu za bilo koju kompaniju u povijesti Wall Streeta.

Dionica se kroz dan propela za 20.3%, u najvećem jednodnevnom poletu u posljednjih godinu dana i trećem najvećem od inicijalne javne ponude u 2012. godini.

Tržišna vrijednost tvrtke sada premašuje 1.22 bilijuna dolara.

Znak zrelosti, “simbolična gesta”

Meta je u četvrtak, dan prije 20. obljetnice Facebooka, odobrio 50 milijardi dolara za otkup svojih dionica i prvi put ponudio dividendu od 50 centi po dionici.

Dividende su u pravilu rezervirane za zrele, spororastuće kompanije, Meta je uz Apple, Microsoft i Nvidiju tek četvrti od tehnoloških titana Wall Streeta koji nude izravni povrat.

“Plaćanje dividende sugerira da tvrtka želi obnoviti reputaciju i da je se shvaća ozbiljnije. No, u končanici taj isplaćeni iznos tek je simbolična gesta,” komentirao je Dan Coatsworth, investicijski analitičar u AJ Bellu.

Swing

Jednodnevna erupcija tržišne vrijednosti Mete zasjenila je prijašnji rekord Amazona čija se kapitalizacije na krilima sjajnih kvartalnih rezultata 4. veljače 2022. godine vinula za 190 milijardi dolara. Meta je dan prije, 3. veljače, oborio i neslavni rekord, nakon što se njegova vrijednost u 24 sata urušila za više od 200 milijardi dolara.

Reuters piše da najavljena dividenda podrazumijeva pozamašnu isplatu za suosnivača i glavnog direktora Marka Zuckerberga koji posjeduje 350 milijuna dionica u dvije klase. On bi svakog kvartala mogao dobiti oko 175 milijuna dolara.

Meta je u petak izvijestio o snažnom kvartalnom rastu prodaje oglasa i oporavku broja korisnika širom portfelja. Prihodi su u četvrtom tromjesečju 2023. porasli za 25%, uz povoljne prognoze za prvi kvartal 2024. godine.

Investitore je obodrio i pad troškova i izdataka za 8%. Tvrtka je od kraja 2022. godine podijelila 21.000 otkaza.

Neto prihod se utrostručio na 14.02 milijarde dolara.

Povezane vijesti

Comment here