PolitikaPreporučeno

Zelenskij raspustio sve voditelje novačenja – pokrenuto 112 kaznenih postupaka

Predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je pospješio svoju borbu protiv korupcije i otpustio sve regionalne upravitelje novačenja u Ukrajini.

Zelenskij je početkom kolovoza rekao da je široka istraga pokrenuta nakon otkrića “odvratne” korupcije u regrutacijskom centru u Odesi otkrila sustavnu kvarnost, uključujući traženje i primanje mita ili omogućavanje ljudima da pređu granicu unatoč zabrani izlaska iz zemlje za vojno sposobne osobe.

U petak je naveo da je pokrenuto 112 kaznenih postupaka.

“Sustavom trebaju upravljati ljudi koji točno znaju što je rat i zašto su cinizam i podmićivanje tijekom rata izdaja,” rekao je i najavio da će otpuštene zamijeniti ratni veterani i vojnici koji su ranjeni na bojišnici.

Iskupljenje na bojišnici

Vojnim časnicima za novačenje protiv kojih nije pokrenuta istraga istovremeno je poručio da krenu na front “ako žele zadržati svoje epolete i dokazati svoje dostojanstvo”.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

“No, dopustite mi da naglasim: vojska nije i nikada neće biti zamjena za kazneno kažnjavanje. Dužnosnici koji su pobrkali epolete s povlasticama definitivno će se suočiti sa sudom,” dodao je prema citatu Reutersa.

Ukrajina je u drugoj godini rata suočena s rastućim zaziranjem i otporom mobilizaciji koja je sve češće prisilna o čemu svjedoči velik broj videozapisa podijeljenih na društvenim mrežama.

Zelenskij je u petak rekao da je za primjenu nove strategije novačenja odgovoran general Valerij Zalužnji i da će sve nove kandidate za upravljanje regrutacijom provjeriti ukrajinska sigurnosna služba, SBU.

>>>Putin: Zapad je spreman na borbu do zadnjeg Ukrajinca

Unatoč recentnim naporima Ukrajina u posljednjem izvješću o percepciji korupcije Transparency Internationala još uvijek kotira kao 116-a od 180 zemalja.

Anketa provedena u lipnju pokazuje da 77% ispitanih Ukrajinaca vjeruje da je korupcija bila i ostala najozbiljniji problem u naciji.

Zelenskij je izbore u 2019. godini dobio zahvaljujući zavjetu da će iskorijeniti nepotizam i podmićivanje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Zelenskij raspustio sve voditelje novačenja – pokrenuto 112 kaznenih postupaka […]

Comments are closed.