PolitikaPreporučeno

CDU podržao kandidaturu von der Leyen za drugi mandat, predsjedanje Komisijom

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je nakon sastanka lidera Kršćansko-demokratske unije (CDU) potvrdila da će tražiti novi petogodišnji mandat na čelu izvršnog tijela Europske unije.

CDU je njezinu kandidaturu podržao u suglasju.

“Poduzimam vrlo svjesnu i dobro promišljenu odluku. Ja ću se natjecati za drugi manda u uredu i izrazito sam zahvalna CDU što me je danas nominirao kao glavnog kandidata Europske pučke stranke (EPP),” rekla je von der Leyen na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Disonanca

Ukoliko europski Pučani u ožujku potvrde njezinu kandidaturu oklada će biti zanimljiva jer postoji uočljiva disonanca između percepcije lika i djela von der Leyen u javnosti i političkim krugovima.

Primjerice, ako je suditi po vremenskim linijama korisničkih računa predsjednice i Europske komisije na društvenom mikroblogu X, ona je jedna od najomraženijih političarki u povijesti Europske unije.

Von der Leyen je također predmet istrage Ureda europske tužiteljice zbog navodnog covid profiterstva i prijeporne uloge u tenderu za nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 koji se pokazao poraznim za proračune mnogih zemalja, uključujući Hrvatsku, i koji je proveden netransparentno uz njezin izravni privatni kontakt sa šefom Pfizera, Albertom Bourlom.

S druge strane predsjednica uživa široku političku potporu aktualnog saziva Europskog parlamenta koji je, primjerice, saslušanje o njezinoj ulozi u nabavci cjepiva održao netransparentno i iza zatvorenih vrata.

Negativne reakcije na X-u

Kako će završiti njezina kandidatura uvelike ovisi o rezultatima europskih izbora koji će izvjesno rezultirati pomakom udesno gdje je otpor aktualnim politikama, a osobito europskom Zelenom planu i bezgraničnoj potpori s ruskom invazijom suočenoj Ukrajini velik i zdušan.

Von der Leyen je svoj prvi mandat osvojila uz “demokratski deficit” nakon što je EP odbio potvrditi “spitzenkadidata” EPP-a, Manfreda Webera.

Parlament ju je potvrdio “za dlaku”, s 383 od potrebnih 374 glasa, nakon što je dionicama obećala “brda i doline”.

Reakcije na njezinu objavu na X-u uobičajeno su negativne.

“Raduje me Ursulina jednoglasna nominacije. Ona je lice i glas #EU, prepoznata u svijetu, a u vrijeme rata u Europi pobrinula se da nikada ne bude dvojbe na čijoj je strani #Europa. ™” napisao je na X-u predsjednik CDU-a, Friedrich Merz. Kako možete posvjedočiti komentari Nijemaca ispod njegove objave izvanredno su negativni.


Povezane vijesti