PolitikaPreporučeno

Vrh Parlamenta zalupio vrata javnosti | istraga nabavke cjepiva, Ursule von der Leyen

Ispitivanje netransparentne nabavke čudovišnih količina cjepiva protiv bolesti COVID-19 o kojima je kroz privatne razgovore sa šefom Pfizera Albertom Bourlom pregovarala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će podjednako netransparentno nakon što je vrh Europskog parlamenta javnosti vrata zalupio pred nosom.

>>>Šef Pfizera odbio svjedočiti pred EP-om | covid profiterstvo

Od Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) i hrvatskih medija više nego manje ignoriran skandal već mjesecima izaziva veliko zanimanje europske javnosti, što je, zajedno s javnim interesom, prilikom pokretanja postupka citirao Ured europske tužiteljice.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Pfizera Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC
Brisanje, uskraćivanje dokaza

Predsjednica Europske komisije koja je poziciju osvojila kroz zakulisne igre Europskog vijeća i bez ikakvog dodira s demokratskim izbornim procesima u jeku je pandemije tijekom razgovora za New York Times (NYT) u maniri Freudove omaške otkrila da je “osobno” pregovarala o najvećem tenderu u povijesti zdravstva Europske unije.

>>>Picula o imenovanju von der Leyen: izborni proces je ponižen, pojavio se opasan disparitet

Brojni su mediji, uključujući njemački Bild, Spiegel i NYT kao i druge privatne i javne osobe potom zatražili uvid u prepisku. Komisija je na zahtjeve odgovorila izjavom da se predmetna komunikacija ne smatra službenom i da su poruke razmijenjene putem WhatsApp izbrisane.

>>>NYT tužio Komisiju zbog privatnih razgovora o javnom tenderu za cjepiva

“Vijeće za COVID” Europskog parlamenta, čija su dosadašnja saslušanja otkrila veliku laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze, potom je od predsjednice von der Leyen zatražilo da odgovori na otvorena pitanja od izričitog javnog interesa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s kolegicom Robertom Metsolom; Foto: Eric Vidal/EP
Dosljedna i neumoljiva netransparentnost

Politico je u četvrtak izvijestio da je Konferencija predsjednika (CoP) Europskog parlamenta, čiji su dionici lideri političkih stranaka i koalicija te predsjednica Roberta Metsola, odbila pozive za transparentnost i javno saslušanje.

>>>Metsola pod pritiskom zbog luksuznog noćenja, večere u pet sljedova

Ispitivanje o netransparentnoj nabavci cjepiva tako će se odigrati netransparentno u anatemi demokratskih tekovina i procesa koju naizgled i navodno utjelovljuje von der Leyen čija je Komisija osmislila shemu uvjetovanja života i rada – temeljnih sloboda zajamčenih Ugovorom o Europskoj uniji – opetovanim cijepljenjem ili testiranjem na virus.

>>>Covid režim u Uniji produljen uz zdušno i apsolutno gnušanje, osudu

“Dogovoreno je da će CoP moći iznijeti brige (parlamentarnog Vijeća za COVID-19) u sljedećem redovitom sastanku s predsjednicom Komisije,” rekao je dužnosnik EU-a upoznat s povjerljivim razgovorima.

“Ironija”

Politico i drugi izvori posvećeni europskoj politici u svojim izvještajima podcrtavaju “ironiju”, odnosno činjenicu da je proces okinut netransparentnošću nastavljen u istom, za osviještenu i/ili informiranu javnost uznemirujućem maniru.

Siegfried Mureșan, zastupnik Europskih pučana (EPP) koji će sudjelovati u zatvorenoj predstavi javno je odbacio sugestije da je format prihvaćen kako bi se zaštitilo von der Leyen, inače povezanu s njegovom političkom skupinom.

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

“Široki je konsenzus bio da smo mi s njom u dijalogu koji bi se trebao nastaviti u formatu koji je do sad funkcionirao i koji smo mi uspostavili,” rekao je.

Siegfried Mureșan (EPP); Foto: Fred Maravaux/EP

Povlačenje iza zavjese očiti je poraz za europsku demokraciju i “Covid vijeće” predvođeno belgijskom socijalističkom zastupnicom Kathleen Van Brempt koja je od predsjednice Metsole tražila transparentnost.

Različiti su dionici predlagali različite modalitete javnog saslušanja, uključujući javnu sjednicu Vijeća, no otpor prema takvom rakursu naizgled je svesrdan u vodećim političkim grupacijama EP-a, ugrubo u omjeru podrške covid mjerama i shemama iskazanom tijekom njihove primjene.

>>>EP podržao daljnje uvjetovanje temeljnih sloboda cijepljenjem, covid potvrdama

Potencijalni povod za zaziranje stoga može biti i bojazan od samoinkriminacije, budući da je Parlament u pravilu zdušno i automatski pečatio odluke izvršnog tijela.

Kathleen Van Brempt; Foto: Cassandra Bonniec/EP
“Sramotna odluka”

Kako bilo, javno su saslušanje odbacili Socijaldemokrati, Pučani i treća po snazi grupacija Renew Europe.

Dvije su skupine, udesno ustrojeni Europski konzervativci i reformisti i još desnije usmjeren Identitet i Demokracija, bili najustrajniji u pozivima da von der Leyen na pitanja odgovori javno, u Parlamentu ili ispred Vijeća za COVID čiji su predstavnici najnezadovoljniji odlukom CoP-a.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Nizozemski član vijeća, zastupnik Robert Roos čiji je inicijalni izvještaj o “velikoj laži” do danas samo na Twitteru pogledalo gotovo 14 milijuna ljudi, odluku da se javnosti uskrati uvid i pristup saslušanju neposredno je karakterizirao kao “sramotnu”.

“Von der Leyen je pregovarala o više milijardi eura vrijednom ugovoru s novcem poreznih obveznika Europske unije. Kao Europski parlament mi bismo ju trebali moći držati odgovornom. Tajni sastanak iza zatvorenih vrata sa samo predsjednicima političkih grupa nije odgovornost,” rekao je.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Potpredsjednica covid vijeća, francuska zastupnica Michèle Rivasi iz redova Zelenih, u komentaru je navela da vodeći dužnosnici EU-a stvari žele “zadržati unutar obitelji”.

Rivasi je također potvrdila da je CoP u četvrtak odbacio odvojeni zahtjev da se lobistima Pfizera uskrati pristup europskim institucijama.

Francuska zastupnica Michèle Rivasi tijekom javne rasprave o utjecaju pandemije na temeljna prava, 31. siječanj 2023.; Foto: Philippe Buissin/EP
Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

Kada su mediji i građani zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su predmetne poruke izbrisane.

Ured Europskog tužitelja u studenom je pokrenuo istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Procjenjuje se da je vrijednost svih tendera za cjepiva 35 milijardi eura, no ugovori su zaštićeni i njihov sadržaj  nije dostupan javnosti.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Ursula von der Leyen (životopis) bivša je ministrica obrane u Njemačkoj čiji su mandat popratili skandali s nabavom i proliferacijom neonacizma (vanjska poveznica, DW), njezin je suprug Heiko plemić i dionik farmaceutske industrije (wiki).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima