PolitikaPreporučeno

RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Foto: @AndrejPlenkovic/Twitter

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da dva milijuna doza cjepiva protiv covida-19 drži na zalihama jer stotine tisuća građana još čekaju docjepne doze, a kako bi se stimuliralo docjepljivanje razmatra se i smanjivanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da se razmišlja o dodatnom financijskom poticaju za cijepljene dodatnom dozom, i to kroz smanjenje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

>>>Vlasti nude ‘oslobađanje’ docijepljene djece od samoizolacije | covid ćudoređe

U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana, oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina i 400.000 starijih od 55 godina.

Potencijal “tržišta”

Građanima su stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo.

Hoće li se u Hrvatskoj uvesti i docjepljivanje četvrtom, odnosno drugom dodatnom dozom, u Ministarstvu kažu da se “još razmatra”.

>>>Bartulica pozvao na objavu detalja o količini, cijeni naručenog cjepiva za covid | VIDEO

Izrael je proveo istraživanje o učinkovitosti četvrte doze, te se pokazala znatno veća spremnost organizma da se odupre zarazi i njenim težim oblicima.

U Hrvatskoj bi se četvrtom dozom moglo cijepiti oko 860.000 građana starijih od 60 godina, navodi Ministarstvo.

Uništen je minimalan dio doza u odnosu na ukupne količine

Poručuju da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva, na zalihama je oko dva milijuna doza, što pokriva sve moguće potrebe.

>>>Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje implicira da će dio cjepiva ostati neiskorišten. Dio je doniran drugim državama, a uništen je “minimalan dio u odnosu na ukupne količine zbog isteka relativno kratkog roka trajanja”.

>>>I bogata Hrvatska daruje još pola milijuna doza cjepiva Africi koja ga odbija ili uništava

Napominju da se radi o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.

Reklamna kampanja

HZJZ uskoro pokreće novu kampanju za cijepljenje, u sklopu koje će se emitirati videospotovi u medijima i na društvenim mrežama.

>>>Kruuumpiiiiraaa, kuruuuuze, cjeeeepiva!

“Ne bi nas smjeli zavarati aktualni povoljniji trendovi jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti, kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom”, ističe ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

To je glavni razlog zašto je važno da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

“Troškove bolničkog liječenja, bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva, osim čuvanja zdravlja, izravan doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje”, poručuje ministar Beroš.

Comments (1)

  1. […] RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću re… 30/03/2022 […]

Comments are closed.