PolitikaPreporučeno

Bartulica pozvao na objavu detalja o količini, cijeni naručenog cjepiva za covid | VIDEO

Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, održao je u utorak konferenciju za medije posvećenu količini cjepiva koju je naručila Vlada RH.

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

“U svojim nastupima često ističem da ono što radi Europska komisija nije nužno uvijek u interesu Republike Hrvatske. Isto tako, mislim da premijer Plenković previše vjeruje ljudima u Bruxellesu i odlukama koje se donose u ime svih nas. To sigurno vrijedi i za mnoge stvari u ovoj pandemiji, pa i za broj naručenih doza cjepiva,” rekao je zastupnik.

Javnost je potom izvijestio da je od ministra zdravstva zatražio odgovor na pitanje o količini cjepiva koju je Hrvatska naručila do kraja 2023. godine.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

“Ako su javni podaci točni da je Europska komisija otprilike osigurala do pet milijardi doza, to upućuje da Hrvatska možda računa na otprilike 40 milijuna doza, a mi ne znamo po kojoj cijeni. Po nekim izračunima, to može biti do šest milijardi kuna. To su tri Pelješka mosta i mislim da javnost ima pravo znati pod kojim su uvjetima i kako su ove odluke donesene.”

Poziv na transparentnost

Bartulica je iznio podatak da je u Hrvatskoj cijepljeno manje od 1 posto djece mlađe od 10 godina i otprilike 4 posto djece u dobi od 10 do 15 godina.

>>>I bogata Hrvatska daruje još pola milijuna doza cjepiva Africi koja ga odbija ili uništava

“Postavlja se pitanje koga će se cijepiti, tko će se cijepiti, i što će na kraju biti s viškom cjepiva. To su sve otvorena pitanja i još jednom ću reći da ova Vlada odgovara hrvatskom narodu, hrvatskim poreznim obveznicima, a ne dioničarima Pfizera i ostalih kompanija,” rekao je prema priopćenju Domovinskog pokreta.

Zastupnik je ministarstvo zdravstva, koje je zatražilo da mu se dostavi službeno zastupničko pitanje, pozvao da informacije od javnog interesa i značaja podijeli bez zadrške.

>>>Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

“Apeliram da se obrate javnosti i da nam transparentno kažu koliko je u ime svih nas naručeno cjepiva i zašto, kad vidimo da nema interesa i gotovo je u padu,” pozvao je Bartulica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima