Biznis i ekonomijaPreporučeno

S&P degradirao kreditni rejting Francuske, poljuljao Macrona

Agencija za (pr)ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) prošlog je tjedna u predizbornom ozračju umanjila kotaciju Francuske.

S&P je kreditnu ocjenu za dugoročni dug smanjio s “AA” na “AA-“, citirajući očekivanja o produbljenju deficita i rastu javnog duga.

“Smanjenje rejtinga odražava našu projekciju da će se, suprotno našim prijašnjim očekivanjima, dug opće države Francuske kao udio u BDP-u povećati kao rezultat proračunskih deficita većih od očekivanih u razdoblju  2023.-2027.,” napisali su u obrazloženju iz S&P-a.

Francuske vlasti u aktualnoj reviziji u tekućoj godini očekuju javni dug od 5.1% gospodarskog outputa, te njegovo postupno smanjenje na 4.1% u 2025. godini.

Deficit će ispod granice od 3%, definirane u novom Paktu o stabilnosti i rastu, pasti tek u 2027. godini.

S&P je u izvještaju naveo da očekuje gospodarski oporavak i smanjenje deficita, ali sporijim tempom.

Reuters piše da su službene procjene bodre i uvjetovane značajnim i ne nužno izvjesnim proračunskim uštedama.

Ministar financija Bruno Le Maire u reakciji je rekao da degradacija neće osujetiti njegovu odlučnost da popravi javne financije za čije je stanje okrivio troškove povezane s pandemijom bolesti COVID-19.

Francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire; Foto: European Council

“Naš dug s lakoćom pronalazi primatelje na tržištima. (Dug) Francuske ostaje visoke kvalitete, među najboljima na svijetu,” izjavio je ministar u intervjuu za dnevni list Le Parisien.

S njegovom se procjenom neposredno slažu analitičari Citigroup koji su u bilješci za klijente naveli da očekuju minimalno ili simbolično poskupljenje zaduživanja za Francusku.

Uspon desnice

Kako bilo, degradacija stiže u izazovnom trenutku za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona čija bi stranka mogla postati jedan od najvećih nacionalnih gubitnika u izborima za Europski parlament.

“Mi vjerujemo da politička fragmentacija dodaje nesigurnosti povezanoj sa sposobnošću vlade da nastavi s implementacijom politika koje snaže potencijal gospodarskog rasta i adresiraju proračunske neravnoteže,” napisali su u petak iz S&P-a.

Le Monde je u ponedjeljak objavio anketu prema kojoj koalicija okupljena oko predsjednika Macrona dobiva samo 16% glasova, dva posto manje nego u prijašnjem istraživanju, dok stranke pod nazivnikom “krajnje” desnice združeno odnose 40% glasova, od čega se 33% odnosi na Nacionalno okupljanje Marine Le Pen.


Povezane vijesti