Biznis i ekonomija

Francuska osigurala investicije Amazona, Pfizera, AstraZenece i bankara

Francuska je u nedjelju osigurala nova radna mjesta i investicije kroz sporazume s mrežnim titanom Amazonom, zloglasnim proizvođačem cjepiva protiv bolesti COVID-19 Pfizerom i globalnim liderom u pružanju financijskih usluga Morgan Stanleyem.

Ured predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju je najavio da će Amazon u Francuskoj investirati dodatnih 1.2 milijarde eura i stvoriti 3.000 novih radnih mjesta.

Farmaceuti Pfizer i AstraZeneca također su izrazili spremnost za nove investicije ukupne vrijednosti blizu milijardu eura.

Ministar financija, Bruno Le Maire, u odvojenom je priopćenju naveo da će Morgan Stanley broj zaposlenih u Francuskoj do 2025. godine povećati na 500 i da neposredno stvara 100 novih radnih mjesta u Parizu. Najavio je da će danas povesti razgovore i s drugim bankarima, uključujući JPMorgan, Goldman Sachs i Bank of America.

Dogovori su postignuti na redovitoj godišnjoj konferenciji “Odaberi Francusku” koju je predsjednik Emmanuel Macron ustoličio u nastojanju da Pariz uzdigne na razinu globalnih poslovnih i financijskih središta – New Yorka, Londona ili Hong Konga.

Le Maire je prošlog tjedna rekao da Europska unija u cjelini mora pospješiti svoju konkurentnost i privlačnost kako bi se othrvala rivalima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

Ministar je ponovio poziv za formiranje unije kapitala koja bi utrla put skupim investicijama u obnovljivu energiju i umjetnu inteligenciju.

“Europa treba novac. Ako ga neće biti, mi ćemo u smislu produktivnosti nastaviti gubiti od SAD-a i Kine.”

Francuska je, poput rastućeg broja članica europodručja i Europske unije, suočena s rastućim proračunskim deficitom i anemičnim gospodarskim rastom.

Njezino je gospodarstvo u prvom tromjesečju 2024. godine raslo za samo 0.2%.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti

Comment here