PolitikaPreporučeno

Francuzi na izborima iznenadili, zakočili desnicu – skrenuli ulijevo | izlazne ankete

Francuski birači u nedjelju su iznenadili i u drugom krugu parlamentarnih izbora naglo i oštro skrenuli ulijevo.

Uobičajeno točne izlazne ankete sugeriraju da će Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen, koje je ususret izborima slovilo i kotiralo kao favorit i potencijalni apsolutni pobjednik, završiti na treće mjestu, iza žurno formiranog saveza ljevice i centrističke koalicije predsjednika Emmanuela Macrona.

Predsjednik Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella u inicijalnoj je reakciji osudio “sramotnu republikansku frontu”, široko savezništvo koje mu je uskratilo predsjedanje vladom, rekavši da će rezultati izbora paralizirati Francusku.

Njegova procjena čini se realnom, budući da će novi saziv činiti tri platforme s naizgled nepomirljivim programima i svjetonazorima.

Izlazne ankete “Novoj narodnoj fronti”, savezništvu Socijalista, Zelenih i čvrste ljevice, čiji dionici rijetko nalaze zajednički jezik, projiciraju između 172 i 215 zastupničkih mjesta, koaliciji “Zajedno” (Ensemble!) okupljenoj oko predsjednika Macrona od 150 do 175 zastupnika, dok se favorit RN našao na trećem mjestu uz prognoziranih 115 do 150 ruku.

“Imat ćemo premijera iz Nove narodne fronte. O mnogočemu ćemo moći odlučivati ​​dekretom. Na međunarodnoj razini morat ćemo se složiti i priznati državu Palestinu,” napisao je na X-u predsjednik krajnje lijeve stranke Nepokorena Francuska, Jean-Luc Mélenchon.


Povezane vijesti