Politika

Zarobljeni ukrajinski vojnik kaže da je proboj u Kursk poveden radi ‘slikanja’

Glavni cilj ukrajinskog desanta preko ruske granice u oblasti Kursk bila je izrada propagandnih videozapisa za zapovjednike, rekao je jedan od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

“Vozili smo se oklopnim transporterima prema gradu Sudža. Imali smo zadatak snimati videozapise u selu Gordejevka. Odnosno, trebali smo napraviti videozapise za zapovjednike, demonstrirajući naša postignuća. Kako smo išli dalje, dogodila se jaka eksplozija; kad sam došao k sebi, shvatio sam da nema nikoga u blizini, nema znakova evakuacije,” posvjedočio je vojnik u reportaži emitiranoj na TV kanalu Rusija-24.

On se prije, nakon što su Rusi započeli s odgovorom na infiltraciju, zajedno sa suborcima sakrio u jednom podrumu.

“Kasnije su stigle naredbe za evakuaciju i počeli smo se povlačiti; ali tada su počeli napadi dronovima,” rekao je.

Kontekst

Ukrajina je 6. kolovoza povela neočekivani i masivni proboj preko ruske granice u oblasti Kursk. U napadu je ubijeno 5 a ranjeno 31 civila, uključujući šestero djece.

Načelnik Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov u srijedu je rezimirao da je u desantu sudjelovalo do 1 000 vojnika.

“Neprijatelj je izgubio 315 vojnika, od kojih je najmanje 100 poginulo, kao i 54 komada tehnike, uključujući sedam tenkova,” rekao je prema izvještaju TASS-a.

Ukrajinski “izlet” neposredno je iznenadio vojne analitičare i političare koji propituju njegovu svrhu i “razboritost”.

Zahtjev za pojašnjenje “ciljeva” operacije u srijedu je uputio i ključni ukrajinski saveznik, Washington.

“Obratit ćemo se ukrajinskoj vojsci kako bismo saznali više o njihovim ciljevima,” rekla je novinarima tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Dodala je da Bijela kuća podržava “zdravorazumske” akcije Ukrajinaca.

“Prekretnica”

Reuters je u izvješću prepoznao da bitke oko Sudže stižu uslijed “kritične prekretnice” u ratu.

“Ukrajina gubi teritorij i Kijev je duboko zabrinut da bi potpora SAD-a mogla pasti ako Donald Trump pobijedi na izborima u studenom u Sjedinjenim Državama,” napisali su iz agencije uz procjenu da bi svrha proboja moglo biti dokazivanje da Kijev još uvijek ima snage za ofenzivu.


Povezane vijesti