PolitikaPreporučeno

Podsjetnik na ‘agresivnog’ Zelenskog, kontekst ukrajinske kocke u Kursku

Rusija je u petak u Kursku oblast alocirala dodatne tenkove, topništvo i raketne sustave u nastojanju da zaustavi neočekivani proboj ukrajinskih snaga koji je šokirao naciju.

Uočljivo i značajno, pojačanja stižu iz unutrašnjosti Rusije i ukrajinski desant za sad nije rezultirao premještanjem vojnog hardvera ili ljudstva s bojišnica u Ukrajini gdje je situacija za branitelje sve poraznija i izazovnija.

U petak objavljeni videozapisi i svjedočanstva sugeriraju da je ukrajinska oštrica zasjekla duboko u ruski teritorij.

Pozivajući se na geolocirane satelitske i zračne snimke i objave ukrajinskih i ruskih vojnih analitičara i blogera neprofitni Institut za istraživanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu navodi da je klin u pojedinim područjima dubok “čak 35 kilometara”.

Ipak, “ukrajinske snage sasvim sigurno ne kontroliraju cijeli teritorij unutar maksimalističkog opsega ruskih tvrdnji o ukrajinskom napredovanju u Kurskoj oblasti,” napisali su iz ISW-a u pratnji karte objavljene na X-u.

Nekolicina videozapisa svjedoči o ruskim gubicima i/ili predaji, uključujući od Reutersa verificiranu snimku konvoja s oko 15 spaljenih ruskih vojnih kamiona u kojima se mogu vidjeti mrtva tijela.

Grabancijaš je zapis, koji svjedoči smrti, pohranio na svojem poslužitelju, proslijedite s pažnjom.

Ratu posvećeni proukrajinski i proruski korisnici uz sebi svojstvene komentare u petak dijele snimke ruskih vojnih kolona na putu prema novootvorenoj bojišnici.

Prema ruskim novinskim agencijama ministarstvo obrane u žarište je poslalo višecijevne bacače raketa Grad, topništvo i tenkove.

Reakcije

Ruski političari, analitičari i punditi ukrajinski proboj karakteriziraju kao “invaziju”, kritiziraju nedostatak priprema za obranu i inicijalni odgovor.

Uspjeh Ukrajinaca prepoznaju i ruski mediji, uključujući izvore predane i odane Kremlju.

Steve Rosenberg, urednik BBC-ja za Rusiju, na X-u je podijelio pregled aktualnog tiska i naslova. “Jedan list kaže da je Kijev ‘povukao snažan potez s neugodnim posljedicama za našu stranu’. Drugi: ‘neprijatelj djeluje vješto i odvažno…'” rezimirao je.

Ukrajinska vojska i predsjednik Volodimir Zelenskij nastavljaju s “operativno šutnjom” i uskraćuju komentare i izvještaje o situaciji na bojišnici, iako je Zelenskij u četvrtak pohvalio sposobnost oružanih snaga da “iznenade”.

Ben Barry, analitičar kopnenog ratovanja pri Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), za Reuters je rekao da su širi strateški ciljevi Ukrajine ostali nejasni.

“Očito su postigli određeni stupanj iznenađenja koji sugerira da je ruska sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka, nadzora i izviđanja neadekvatna.”

Odgovor iznutra

Rusko ministarstvo obrane u petak je uskratilo podatke o ruskim gubicima i navelo da su Ukrajinci od početka desanta izgubili do 945 vojnika i 102 oklopna vozila.

Neslužbeni izvori na društvenim mrežama sugeriraju da su Rusi nakon inicijalnog rašomona u “sivu zonu” usmjerili plaćenike Wagnera, čečenske borce i druge prekaljene jedinice za izvanredna i ubojita djelovanja.

“Neprijatelj u ovom trenutku nastoji zadržati okupirano. Jurišne skupine su počele izvršavati zadaće oslobađanja naseljenih mjesta. Borbe se vode i noću. Neprijateljsku rezervu u Sumskoj oblasti naša avijacija velikodušno cijepa na atome. U tijeku je lov na NATO opremu. Najžešće bitke počinju sutra. Odvest ćemo se do Sumske oblasti, a onda ćemo možda i prošetati dalje,” najavili su iz Aida grupe, na našim prostorima znamenitije kao “Kadirovci”.

“NATO Leaks”

Pažljiviji motritelji rata u Ukrajini u aktualnom “izletu” preko ruske granice mogu prepoznati strategiju koju privatno i zdušno već dugo zagovara Zelenskij.

Njegova su htijenja otkrivena u travnju 2023. godine nakon objave tajnih dokumenata u medijima popraćene kao “NATO Leaks”.

Dokumenti su, među ostalim, pokazali da je ukrajinski predsjednik privatno iskazivao veliku želju i namjeru da rat gurne preko ruskih granica.

Prema dosjeu označenom kao “vrhunska tajna” on je na sastancima održanima krajem siječnja 2023. krotio pojedine ambicije svojih pobočnika, ali i zagovarao riskantne vojne akcije, uključujući “izvođenje udara u Rusiji” i “okupaciju nespecificiranih ruskih pograničnih gradova” što bi Kijevu poslužilo kao “poluga u pregovorima s Moskvom”.

Mamac, kocka – diverzija

Iako oko svrhe aktualne penetracije ima mnogo nedoumica, jedna od uvjerljivijih hipoteza je da je Kijev upadom želio smanjiti pritisak na drugim dijelovima tisuću kilometara dugačke bojišnice gdje u posljednjim mjesecima postojano gubi teritorij.

Četiri dana nakon početka “ukrajinske invazije na Rusiju” sve je jasnije da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovo vojno zapovjedništvo nisu zagrizli mamac i nemaju namjeru premjestiti jedinice posvećene ofenzivnom djelovanju unutar Ukrajine.

Štoviše, Rusija nije zastala niti s pritiskom na grad Vovčansk čijem je osvajanju posvetila značajno ljudstvo i gdje su u tijeku ulične tuče.

Vovčansk je smješten jugoistočno od Kurska, na desetak kilometara od ukrajinsko-ruske granice koja dijeli ukrajinsku oblast Harkov i rusku oblast Belgorod. On je oko tri sata vožnje udaljen od Sudže koja se u utorak našla u rukama Ukrajinaca.

Da je odluka Zelenskog riskantna svjedoče i izvještaji s drugih dijelova bojišnice. Primjerice, Rusi su u srijedu javili o opkoljavanju ukrajinskih branitelja u Niu-Yorku u oblasti Donjeck, naselju s prijeratnom populacijom od 10.000 ljudi.

Savjetnik šefa Donjecke Narodna Republika Igor Kimakovski u petak je za rusku državnu izvještajnu agenciju TASS rekao da su ukrajinski branitelji kod Niu-Yorka i obližnjeg rudarskog grada Toretska “u lošem stanju”.

“Nastavljamo slamati neprijatelja u području Toretska. Trenutačno se glavne borbe vode na sjeveru Niu-Yorka. Neprijateljska skupina između New Yorka i Toretska sada je u lošem stanju,” rekao je.

Kimakovski je za isti izvor naveo da ukrajinski vojnici ne mogu manevrirati i utvrditi položaje u okolici Pokrovska (Krasnoarmejsk), značajnog urbanog središta s oko 60.000 stanovnika.

“Neprijateljske trupe nisu u stanju izgraditi bilo kakvu ozbiljnu obranu u tom području. Najviše što mogu učiniti je ukopati se u šumske pojaseve i pokušati koristiti civilne objekte, odnosno kuće u naseljima, kako bi uspostavili obranu,” rekao je.

Ukoliko se pokaže da Rusija na infiltraciju Kurska, kojoj je Kijev posvetio značajnu mehanizaciju i ljudstvo, može odgovoriti pričuvama, bez premještanja postrojbi posvećenih osvajanju Donjecka, kocka bodrog Zelenskog mogla bi se pokazati poraznom.


Povezane vijesti