PolitikaPreporučeno

Ukrajina je u prva dva tjedna protuofenzive izgubila 20 posto darovane bojne moći | NYT

Ukrajina je u prva dva tjedna dugoočekivane protuofenzive izgubila do 20 posto oružja koje je darovao Zapad, rekli su američki i europski dužnosnici za New York Times.

Izgubljeni ili oštećeni vojni hardver uključuje značajan broj najmoćnijih zapadnjačkih ratnih mašina – glavne borbene tenkove i oklopna vozila za prijevoz pješaštva – za koje su Ukrajinci i njihovi saveznici vjerovali da će osigurati proboj i prevagu na bojišnici.

>>>‘Ovdje je Fritzov hajpani Leopard’ | VIDEO

“Zapanjujuća stopa gubitaka” potom je pala na oko 10%, rekli su dužnosnici, u nastojanju da se zadrži dovoljno vojnika i oružja nužnog za veliku protuofenzivu za koju Ukrajinci još uvijek tvrde da dolazi.

Racionalizacija

NYT racionalizira porazne informacije, ali i prepoznaje “sumornu stvarnost”. “Protuofenziva je usporila ili na pojedinim linijama bojišnice zastala” jer su zapadnjački planeri podcijenili moćnu obranu Rusije koja je očvrsnula kroz desetljeće separatističkih htijenja.

Reuters je u travnju objavio posebno izvješće koje detaljno i kroz informativne grafike nudi uvid u glavne linije ruske obrane za koju neovisni zapadnjački stručnjaci drže da su neprobojne bez zračne dominacije i potpore.

>>>Putin pobrojao ukrajinske gubitke u mehanizaciji: gore prilično dobro

Unatoč mučnim, prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, “tragičnim” gubicima, Ukrajinci su na najdubljem dijelu svoje oštrice osvojili do deset kilometara teritorija, njihove su snage još na desetke kilometara udaljene od glavnih ruskih uporišta i utvrda – obale Azovskog mora na najkraćim su rutama udaljene još 140 i kusur kilometara.

Nestašica streljiva na Zapadu

Ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, u posljednjim danima prepoznaju razmjere gubitaka i pozivaju na ubrzanu isporuku novih, velikih količina smrtonosne pomoći, no zapadnjački su resursi također na izdisaju, što je osobito uočljivo u Europskoj uniji koja snaži proizvodnju streljiva.

>>>Дай-дай-дай | VIDEO

Da je situacija u zapadnjačkoj alijansi neuobičajeno ili neočekivano nezahvalna svjedoči i kratka izjava američkog predsjednika Joea Bidena koji je na pitanje o prijepornom slanju kazetnih bombi i streljiva kratko i izvan skripti obrazložio da je Kijev ostao bez municije.

NYT piše da američki dužnosnici ovih dana tvrde kako Ukrajinci ponovno napreduju, ali svrsishodnije i s nastojanjem da minimaliziraju gubitke.

Grabancijaš neovisno bilježi da u posljednjim danima postoji uočljivo zatišje u izvještajima s bojišnice, kako od ukrajinskih, tako od ruskih izvora.

Pandorina kutija

Zapad izražava i ufanje da će kazetno streljivo donijeti prekretnicu na bojišnici, no trezveniji analitičari ističu da je Washington u suštini otvorio Pandorinu kutiju i Kremlju dao carte blanche za korištenje svojih zaliha ubojite municije.

>>>Sve uočljivija malaksalost ukrajinske protuofenzive

Putin je u nedjelju rekao (CNN) da Rusija ima “dovoljno” kazetnog streljiva i da će ga, ovisno o ukrajinskim akcijama, primijeniti na bojišnici.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima