PolitikaPreporučeno

Ukrajinci ponovili udar na Krimski most, Moskva zastala s primjenom Crnomorskih sporazuma

Rusija je u ponedjeljak odbila produljiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem dogovoren pod okriljem Ujedinjenih naroda uz posredovanje Turske.

Proglas je stigao nekoliko sati nakon što su Ukrajinci ponovno udarili 19 kilometara dugačak Krimski most koji poluotok Krim, od Kremlja anektiran u 2014. godini, povezuju s ruskim kopnom.

Eksplozija je odjeknula neposredno prije zore, ubijene su dvije osobe, roditelji djevojčice koja je preživjela usud.

Pojedini Ukrajinci čin su proslavili pozivima na zabavu i pjesmom.

Posljednje informacije i navodi sugeriraju da je napad izvršen britanskim podvodnim autonomnim robotom REMUS 600 koji je dodatno okićen eksplozivom.

Radari su zabilježili i neuobičajenu aktivnost NATO zrakoplova.

Prekid crnomorskih sporazuma

Glasnogovornik Kremlja novinarima je rekao da “teroristički čin” nije utjecao na odluku o produljenju sporazuma.

“Zapravo, Crnomorski sporazumi danas su prestali vrijediti,” rekao je Dmitrij Peskov novinarima tijekom telefonske konferencije. “Nažalost, dijelovi ovih Crnomorskih sporazuma koji se odnose na Rusiju do sada nisu provedeni, tako da je njegovo djelovanje prekinuto.”

>>>Rusija blagoslovljena rekordnim urodom pšenice

Rusija je o odluci izvijestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene narode, potvrdila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Najaktivniji Wv1 ugovor za pšenicu čikaškog Odbora za trgovinu neposredno je porastao za 3.4% na 684 dolara po bušelu.

Rusija i Ukrajina slove kao ponajveći svjetski proizvođači poljoprivrednih proizvoda i glavni igrači na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, ulja od uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja.

>>>Svjetska proizvodnja žita od 2000. do 2020. | Visual Capitalist

Rusija dominira i tržištem umjetnog gnojiva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je odluku o prekidu sporazuma signalizirao prošloga tjedna rekavši da ona ne mora biti konačna, odnosno da se izvoz ukrajinskih proizvoda može nastaviti ukoliko se ispune uvjeti.

“Možemo suspendirati svoje sudjelovanje u dogovoru, a ako svi još jednom kažu da će sva obećanja koja su nam data biti ispunjena, onda neka ispune ta obećanja. Odmah ćemo se ponovno pridružiti ovom dogovoru,” rekao je.

>>>Putin: razmatramo povlačenje iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, darivanje istih

Rusija je također izrazila nezadovoljstvo s količinom žitarica koje stižu do siromašnih zemalja.

Putin je južnoafričkim liderima rekao da će eventualne gubitke izazvane odmjeravanjem s Kijevom i njegovim zapadnjačkim saveznicima nadoknaditi darivanjem.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je dogovor pogodovao svima, uključujući najsiromašnijima, jer su cijene hrane na globalnoj razini smanjenje za više od 20%.

Déjà-vu

Ukrajinci su Krimski most udarili i lani u listopadu, nakon čega je uslijedila teška odmazda i tuča ruskih raketa širom Ukrajine.

>>>Sve uočljivija malaksalost ukrajinske protuofenzive

Pojedini komentatori očekuju ponavljanje scenarija.

Zapisi i fotografije podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju da je aktualna šteta na mostu značajno manja od lanjske.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters