Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sony je otkupio prava na ‘master’ kopije Pink Floyda

Britanski rock band Pink Floyd pristao je na prodaju svojeg golemog glazbenog kataloga prožetog zimzelenim hitovima.

Osobe upoznate s detaljima za Financial Times navode da je dogovor postignut s glazbenim ogrankom Sonyja vrijedan oko 400 milijuna dolara.

Živući članovi benda za iznos se odriču gotovo svih autorskih prava, uključujući glazbu, naziv benda i umjetničku “bliskost”, što znači da će Sony moći prodavati robu s pripadajućim markama ili producirati filmovi i TV serije.

Grupa je predala prava na glavne (master) kopije pjesama, ali zadržala ona za stihove.

Sporazum postignut ovog tjedna označava kraj internih sukoba oko uvjeta prodaje i drame koja se razvukla kroz desetljeća.

Sony je već osigurao prava na glazbu i ostavštinu drugih stelarnih velikana, uključujući Boba Dylana i Brucea Springsteena. Prije u godini otkupio je i katalog grupe Qeen za oko milijardu dolara.

Još živući članovi Floyda, basist Roger Waters i gitarist i stihoklepac David Gilmour u svađi su već gotovo četiri desetljeća, što je osujetilo prijašnje pokušaje prodaje.

Za kupnju njihovog opusa u 2022. se natjecao niz velikih kompanija poput Hipgnosisa, Warner Musica i BMG-a, ali je sporazum izostao uslijed prijepora o strukturi oporezivanja i drugim detaljima. Treći živući član benda je bubnjar Nick Mason.

Povezane vijesti

Comment here