PolitikaPreporučeno

Grčka najavila 20 milijardi eura za revitalizaciju stanovništva

Grčka, koja je u 2022. iskusila najmanje rađanja u povijesti prikupljanja podataka, nastavlja s nastojanjima demografske revitalizacije za koju će do 2035. izdvojiti 20 milijardi eura, reklo je tamošnje ministarstvo obitelji.

Vlasti već troše oko milijardu eura godišnje na mjere u korist djece, ali, kao i druge europske zemlje, s malim učinkom.

Aktualna stopa plodnosti, broja rođene djece po ženi u plodnom razdoblju života, iznosi 1.3, što je ponajmanje na kontinentu i ispod 2.5 nužnih za održivi rast stanovništva.

Gospodarske prognoze predviđaju da će se, ako se aktualni trendovi nastave, grčka radna snaga do 2100. godine prepoloviti i rezultirati smanjenjem outputa za 31%.

Premijer Kyriakos Mitsotakis situaciju je karakterizirao kao “nacionalnu prijetnju”.

“Statistika i modeli predviđanja su zlokobni, ali svi moramo uložiti dodatne napore da ih prevladamo,” rekla je ministrica obitelji i socijalne kohezije Sofia Zacharaki.

Rađanja u Grčkoj tonu godinama, a osobito nakon 2009. koja je inaugurirala desetljeće označeno šok terapijom i dužničkom krizom tijekom koje su građani preživljavali skupljanjem hrane u divljini a obitelji djecu ostavljale pred vratima ubožnica.

Ožiljci su dan dana toliko duboki da stručnjaci i vladini dužnosnici dvoje hoće li novac rezultirati traženim oživljavanjem.

Ministarstvo je u priopćenju za javnost navelo da je aktualni plan usmjeren na ublažavanje utjecaja sve manjeg i starijeg stanovništva Grčke na fiskalnu održivost, dugoročnu konkurentnost i socijalnu koheziju.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti

Comment here