PolitikaPreporučeno

‘Zašto je Viktor Orbán takav trn za elitu koju predstavlja von der Leyen?’

Mađarski premijer Viktor Orbán i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu su u Europskom parlamentu razmijenili gorljiva gledišta i čvrste riječi u odmjeravanju koje na društvenim mrežama nastavlja vibrirati i u petak.

Orbán je stoički izdržao i salvu zastupnika koji su neuobičajeno žestoko i uz povremeni izostanak decoruma kritizirali njegovu unutarnju i vanjsku politiku, lik i djelo.

Jedan od parlamentaraca nazvao ga je “korisnim idiotom” zbog kontinuiteta njegovih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zagovaranja mirovnih pregovora o Ukrajini.

Viktor Orban, predsjednik Vlade Mađarske; Foto: Philippe Buissin/EP

Euronews piše da se von der Leyen, osnažena reizborom od kojeg su zazirali čak i članovi njezine Europske pučke stranke, Orbanu obraćala s visoka i s tonom koji su kritizirali zastupnici tvrde desnice.

Predsjednica se, što nije neuobičajeno, iz Hemicikla povukla kada su krenule kritike i replike.

“Viktor Orbán je trn za europsku elitu koju predstavlja samo Ursula von der Leyen koja je baš sjedila ovdje i pobjegla. Možda joj je demokracija već dosadila. Zašto je mađarski premijer takav trn? Jer brani tradicionalne vrijednosti, jer brani suverenost svoje zemlje, brani granice Europske unije od poplave ilegalnih migranata. Gospođa von der Leyne i njezina elita s druge strane propovijeda vrijednosti koje udaraju tradicionalni model obitelji, korumpiraju djecu sa svojom ljevičarskom propagandom, uništavaju gospodarstvo sa svojim zelenim dogovorom. Uništavaju suverenitet zemalja članica, to mora napokon okončati,” rekla je poljska zastupnica iz stranke “Nova nada”, Ewa Zajączkowska-Hernik.

“Ursula izlazi iz sobe jer se ne želi suočiti s istinom, ljevica od toga više pati, poslušajte na trenutak,” napisala je u pratnji videa korisnica X-a s računom ‘Kim Rebel’.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sluša govor mađarskog premijera Viktora Orbana; Foto: Philippe Buissin/EP

Izopćenje Orbána i njegov okršaj s von der Leyen gromko je komentirao i zastupnik španjolske čvrste desnice (Vox), Jorge Buxadé Villalba.

“Koliko je ljudi glasalo za von der Leyen? Ona dođe ovamo, izvrijeđa Mađarsku i ode. Ona je napustila debatu! Sram bilo sve koji su podržali Ursulu von der Leyen u ovom Parlamentu,” rekao je uz pljesak.

“Ovo nije kuća demokracije,” rekao je. “Ovo je kuća demonske hipokrizije. Vladavina prava i dioba vlasti pod prijetnjom su ljevičarskih i populističkih vlada u čitavoj Europi. U Španjolskoj Popularna stranka i Socijalistička stranka imenovali su suce uz blagoslov Komisije. Njemačke vlasti bile su principijelni saveznici Putina. (Španjolski premijer Pedro) Sánchez od Rusije kupuje naftu i plin kao da nema sutra. Ali problem je Mađarska.”

Buxadé je nastavio s paralelama koje ilustriraju licemjerje.

Hipokriziju je, među ostalima, podcrtao i glasnogovornik mađarskog premijera, Zoltan Kovacs, podijelivši Orbanovu repliku von der Leyen koja ga je špotala jer je Budimpešta odobrila 7.000 radnih dozvola za Ruse.

“Predsjednica Komisije spomenula je broj Rusa koji rade u Mađarskoj. Kakva hipokrizija. U Mađarskoj radi 3.000 (ruskih) ljudi. Lani smo izdali 3.000 dozvola, radi (ih) ukupno 7.000. Gospođo von der Leyen vi ste iz Njemačke. Što se događa u Njemačkoj, gospođo von der Leyen? U Njemačkoj radi 300.000 Rusa. 300.000, a vi optužujete mene?” rekao je Orbán uz neočekivano zvonki aplauz.

Na društvenim mrežama ima još sijaset komentara, isječaka i detalja. Generalno, i kako možete posvjedočiti, feedback je uočljivo u korist Orbána, uključujući aplauze unutar Parlamenta.


Povezane vijesti

Comment here