Biznis i ekonomijaPreporučeno

U kolovozu 2024. oštar pad industrijske proizvodnje u RH, vedrenje u Njemačkoj – indikatori slabi

Sijaset u utorak objavljenih indikatora bilježi znakove života u anemičnom gospodarstvu europodručja koje s recesijom koketira dulje od godinu dana.

Podaci europskog statističkog ureda, Eurostata, pokazuju da je industrijska proizvodnja u monetarnoj uniji u kolovozu porasla za 1.8% u poredbi s mjesecom prije i za 0.1% na godišnjoj razini.

Motreno na mjesečnoj razini ponajveće iznenađenje stiže iz Njemačke gdje se industrijska aktivnost u kolovozu propela na 3.3% s -3.3% u srpnju – godišnja vrijednost ostala je negativna, za -2.5%.

Neuobičajeno oštro propadanja istovremeno je iskusila Hrvatska gdje se proizvodnja u kolovozu s mjeseca na mjesec urušila za gotovo jedanaest postotnih bodova, sa 6.3% na -4.6%.

Prema dostupnim podacima, industrija je bila u plusu u 14, a u minusu u 12 članica europodručja, dok je Švedska zastala na 0%.

“Očekivanja o industriji ostaju slaba do kraja godine,” komentirao je u bilješci za klijente ekonomist ING-a Bert Colijn. “Popis zabrinutosti za industriju eurozone trenutno je dugačak i … prilično je teško vidjeti početak snažnog oporavka sektora u ovom trenutku.”

Njegovo je procjena komplementarna s rezultatima privatnog istraživanja S&P Globala.

Bodrenje u Njemačkoj

Indeks gospodarskog sentimenta u Njemačkoj, ZEW, u listopadu se razvedrio iznad očekivanja i popeo na 13.1 bod, s 3.6 bodova u rujnu.

ZEW je poboljšanje očekivanja pripisao niskoj i stabilnoj inflaciji, shodnim okladama na daljnje popuštanje monetarne politike Europske središnje banke (ECB) i blagom oporavku potražnje za izvoznike.

Kao faktor su navedeni i recentni, kolosalni fiskalni i monetarni poticaji u Kini koji bi trebali pogodovati Njemačkoj i širem europodručju.

Sve prihvatljivije kamatne stope

ECB je ove godine referentne kamatne stope za financijski sustav smanjio dvaput. Investitori i tržišta u širokom konsenzusu očekuju još dvije korekcije, jednu ovog tjedna a drugu u prosincu.

Da cijena zaduživanje postaje sve prihvatljivija sugerira i potražnja za zajmovima u korporativnom sektoru koja je porasla u trećem i izgledno će nastaviti rasti u četvrtom tromjesečju.

“Prvi put od trećeg tromjesečja 2022. banke su izvijestile o umjerenom neto povećanju potražnje tvrtki za zajmovima ili za kreditnim linijama,”  napisali su iz središnjice u kvartalnom istraživanju 156 velikih zajmodavaca. “Neto potražnja za stambenim kreditima snažno se oporavila,” iako je generalna aktivnost u kreditiranju ostala anemična.

Grabancijaš/Eurostat/Reuters



Povezane vijesti

Comment here