Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD povećao carine na europske avione

Američka vlada će s 18. ožujkom povećati carine na avione iz Europske unije s 10% na 15%, izvijestio je u petak Ured trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR).

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Odluka je donesena u kontekstu 16-godišnjeg prijepora oko subvencija avioindustriji u SAD-u i Uniji, ali i očekivanja da će američki predsjednik Donald Trump nakon uspješnog odmjeravanja s Kinom i potpisivanja prve faze sporazuma koji pogoduje Amerikancima svoj fokus usmjeriti na restrukturiranje trgovine s Europom čija je ukupna vrijednost veća od bilijun dolara.

>>>Komisija zatražila 1.5 milijuna stranica dokumenata o kupoprodajnim ugovorima Boeinga

Dužnosnici i trgovinski predstavnici EU-a postojano govore da preferiraju pregovore i dogovor, ali i da će na silu odgovoriti silom.

Kontekst

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) lanjskog je listopada presudila da su subvencije EU-a za Airbus nepoštene i škode američkim interesima. SAD je dobio pravo na uvođenje carina u iznosu do 7.5 milijarde dolara godišnje.

“EU i Airbus bi ove carine mogli olakšati kad bi konačno ispunili svoje zakonske obveze, okončali ove ilegalne subvencije i adresirali tekuće činjenje štete. Mi se nadamo da će to učiniti,”

Boeing

USTR je 18. listopada udario carine od 10% na većinu aviona i letjelica Airbusa i od 25% na široku paletu proizvoda iz svih dijelova Europe, uključujući i Hrvatsku.

>>>Američke carine od 25% zahvatile hrvatsko mljekarstvo i svinjogojstvo; školjke, voće i sokove

Ured je u prosincu upozorio da bi pojedine carine mogle biti povećane do 100%, no to se u petak nije dogodilo. Štoviše, pojedini su proizvodi, poput soka od šljiva, uklonjeni s liste.

Najveći američki proizvođač aviona, Boeing, za koji je WTO također utvrdio da je nezakonito primao subvencije iako u manjoj mjeri u petak ponavlja da s američkim federalnim i državnim službenicima predano radi na usklađivanju poslovanja s presudom.

>>>737 MAX ‘dizajniraju klaunovi koje nadziru majmuni’: interna komunikacija Boeinga

“EU i Airbus bi ove carine mogli olakšati kad bi konačno ispunili svoje zakonske obveze, okončali ove ilegalne subvencije i adresirali tekuće činjenje štete. Mi se nadamo da će to učiniti,” navodi se u priopćenju kompanije čiji sadržaj prenosi Reuters.

Najveći europski proizvođač zrakoplova Airbus u prvoj reakciji kaže da će carine rezultirati povratnom paljbom u SAD-u, otežati poslovanje američkih avioprijevoznika suočenih s prizemljenjem Boeinga i postizanje dogovora o odšteti.