PreporučenoTech

Trump i povijesni propusti utječu na percepciju sigurnosti cjepiva: Reuters/Ipsos anketa

Četvrtina Amerikanaca ima malo ili nikakvog interesa za cijepljenje protiv koronavirusa, otkrila je u četvrtak ekskluzivna Reuters/Ipsos anketa u kojoj se nazire šira zabrinutost oko brzine razvoja i sigurnosti novih cjepiva.

Odgovori ispitanika sugeriraju da na njihova gledišta utječu riječi i izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je, među ostalim, iskazao interes za liječenje od bolesti COVID-19 ispijanjem dezinficijensa. U proturječju se uhvatila i njegova šira administracija, što je poljuljalo povjerenje Amerikanaca.

“84% ispitanih je navelo da ima povjerenje u tradicionalna i provjerena cjepiva protiv bolesti poput ospica te drži da su ona sigurna za djecu i odrasle.”

U takvom kontekstu, 36% anketiranih je reklo da bi ih preporuka predsjednika odvratila od cijepljenja, a samo 14% da bi ih zainteresirala.

>>>Nuspojave (ne)cijepljenja – procjena opasnosti: Kurzgesagt

Generalno, zanimanje za cjepivo je iskazalo manje od trećine ispitanih, što prema pisanju Reutersa čudi stručnjake koji su uslijed fokusa na pandemiju očekivali veći interes. Da ih cjepivo nimalo ne zanima reklo je 14% anketiranih, slab do nikakav interes je pokazalo dodatnih 10%, dok je još 11% nesigurnih.

Trump se u posljednjim tjednima zavjetovao da će Amerikanci cjepivo dobiti do kraja godine, iako postupak testiranja u normalnim uvjetima u prosjeku traje deset ili više godina. Brojni neovisni stručnjaci drže da se novo, potpuno testirano cjepivo može očekivati najranije sredinom 2021. godine.

>>>Đikić: cjepivo ne možemo očekivati u razdoblju kraćem od godinu dana

Među osobama koje su pokazale malen ili nikakav interes za cjepivo, više od polovice je izrazilo zabrinutost zbog brzine njegova razvoja, a više od 40% uvjerenje da je ono riskantnije od same bolesti.

Istovremeno, 84% ispitanih je navelo da ima povjerenje u tradicionalna i provjerena cjepiva protiv bolesti poput ospica te drži da su ona sigurna za djecu i odrasle.

U anketi se ističe i politička polarizacija gledišta, pa je broj Republikanaca bez interesa za cjepivo dvostruko veći nego u Demokrata.

>>>Juncker: nepovjerenje u cjepiva ‘glupo’, dezinformacije opasne a smrtni slučajevi bez opravdanja

Većina ispitanih u istraživanju provedenom na 4,428 odrasle osobe između 13. i 19. svibnja je reklo da bi značajan utjecaj na njihovo gledište o sigurnosti cjepiva imalo mišljenje regulatora, odnosno Američke administracije za hranu i lijekove ili pozitivni rezultati velikih znanstvenih i kliničkih studija.

Na društvenim mrežama su uočljive snažne kampanje protiv cijepljenja, dio je iracionalan, no većina briga je utemeljena na povijesnim propustima koje su znanstvenici i farmaceuti napravili tijekom epidemija ptičje i svinjske gripe. Tako se ovih dana podosta raspravlja o, kako se pokazalo smrtonosnom Pandemrixu ili opasnim nuspojavama Tamiflua.