PolitikaPreporučeno

Trump i Melania pozitivni na koronavirus  

Američki predsjednik Donald Trump u ranim je satima petka u objavi na Twitteru potvrdio da su on i prva dama Melania okuženi koronavirusom napisavši da će zajedno sa suprugom odmah “započeti karantenu i proces oporavka”.

>>>‘Trump aktivno ugrožava javno zdravlje. Molim vas nemojte ispijati sredstva za čišćenje’

Predsjednik se testirao u četvrtak nakon što je zaraza potvrđena njegovoj najbližoj savjetnici, Hope Hicks.

Liječnik koji brine o njegovom zdravlju, Sean P. Conley, u izjavi za medije navodi da se Trump osjeća “dobro”, u ovom je trenutku nepoznato osjeća li simptome.

“Možete biti mirni, ja očekujem da će predsjednik tijekom oporavka svoje dužnosti nastaviti izvršavati bez ometanja,” naveo je Conley.

Pozitivni predsjednički test jutros izaziva širu krizu među republikanskim vodstvom Sjedinjenih Američkih Država i osobljem Bijele kuće te dramatično mijenja dinamiku utrke za novog američkog predsjednika.

>>>Trump u veljači: virus ide zrakom, opasniji je od najnapornije gripe | isječci iz knjige ‘Bijes’

Pojedini izvori sugeriraju da bi obolijevanje Trumpa moglo utjecati i na datum predsjedničkih izbora, ukoliko bolest na dulje vrijeme poremeti planirane predizborne skupove, debate i druga okupljanja.

Reuters ističe i da se 74- godišnji Trump zbog pretilosti i vremešnosti nalazi u skupini za koju je bolest COVID-19 rizična.