PreporučenoTech

Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dionice 4-za-1

Kvartalni rezultati Applea Inc (AAPL.O) u četvrtak su osupnuli sve odreda zabilježivši bolje od očekivanih rezultata u svim segmentima i svim geografijama.

Wall Street i privatne ulagatelje ponajviše je iznenadila sjajna prodaja iPhonea koja je u trećem fiskalnom tromjesečju nadmašila očekivanja za čak 4 milijarde dolara. Prihodi su segnuli do 26.42 milijarde nasuprot prognozama o 22.37 milijardi.

>>>Eksplozivno i prštavo grudanje u ponajboljoj reklami iz serije ‘shot on iPhone’: VIDEO

Oko 60% prodaje iPhonea ovisi o stranim tržištima, a potražnja je bila osobito snažna u Kini gdje je agresivno rezanje cijene okljaštrenog modela SE prodaju povećalo za 2%, s prošlogodišnjih 9.16 milijardi na 9.33 milijarde dolara.

Izvršni direktor kompanije, Tim Cook, u intervjuu za Reuters kaže da je prodaja počela rasti  u svibnju i lipnju, nakon remećenja tržišta u travnju. On je ocijenio da je “snažno” lansiranje iPhone SE s cijenom od 400 dolara bilo ključno za dobru prodaju na domaćem i stranim tržištima.

“Mislim da su primijenjeni ekonomski poticaji – i pritom nisam fokusiran samo na SAD već i šire – bili od pomoći,” rekao je.

Da su poticaji i mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa bili blagotvorni za Apple svjedoče i bolji od očekivanih podaci o prodaji Mac računala i iPada.

Gledajući u cjelini kompanija je u trećem kvartalu ostvarila prihod od 59.69 milijardi dolara ili 2.58 dolara po dionici dok su očekivanja analitičara kotirala na razini od 52.25 milijardi ili 2.04 dolara po dionici.

Značajno je skočila i prodaja u uslužnom segmentu, koji među ostalim uključuje iCloud i Apple Music, za 14.8% na 13.16 milijardi dolara u poredbi s 11.46 milijardi u godini prije. Cook je za Reuters naveo podatak o 550 milijuna korisnika koji plaćaju neke od usluga dostupnih na Apple platformama, 35 milijuna više nego u drugom fiskalnom tromjesečju.

>>>iOS 13 razotkrio Facebookovo praćenje korisnika bluetoothom, ‘eventima’

Kao šlag na torti, kompanije je u četvrtak najavila i diobu dionice u omjeru 4-za-1, što će umanjiti njezinu cijenu i učiniti je dostupnijom širem krugu investitora. Dionica je nakon objave poskočila od radosti za oko 5% i prvi put preskočila granicu od 400 dolara.

Da se pandemija koronavirusa pokazala dobrom za tehnološki sektor u četvrtak su posvjedočili i bolji od očekivanih rezultati Alphabeta (Google), Amazona i Facebooka, kao i titana videoigara Electronic Artsa koji su zbog mjera samoizolacije i ograničavanja okupljanja, kao i raskošnih direktnih uplata novca građanima u pojedinim dijelovima svijeta, redom zabilježili rezultate bolje od očekivanih.

Alphabet se u četvrtak pokazao kao najveći gubitnik iako je nadmašio očekivanja investitora u svim divizijama s izuzetkom računarstva u oblaku. Generalno dobre rezultate je zasjenio prvi pad prihoda u povijesti kompanije, što je dionicu ostavilo gotovo nedirnutom.

Comments (1)

  1. […] Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dio… 31/07/2020 […]

Comments are closed.