PreporučenoTech

‘Sve je nestalo’ – Facebook blokirao dijeljenje vijesti u Australiji

Australski je parlament u srijedu usvojio “povijesni zakon” koji od velikih digitalnih platformi traži da izdavačima plate naknadu za medijski sadržaj, očekuje se da će akt potvrditi i Senat.

Google je ususret glasanju zaprijetio povlačenjem s tržišta, ali je u međuvremenu krenuo s potpisivanjem ugovora s vodećim australskim medijima, kakav je News Corp. Ruperta Murdocha.

>>>Facebook tvrdi da zabrana prijenosa osobnih podataka u SAD onemogućuje pružanje usluga u EU

Facebook je pak u neposrednoj reakciji na glasanje rekao da će australskim medijima i korisnicima uskratiti mogućnost dijeljenja poveznica na vijesti.

“Predloženi zakon u osnovi pogrešno razumije odnos između naše platforme i izdavača koji ga koriste za dijeljenje vijesti,” napisao je na blogu Willam Easton, generalni direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland. “To nas je suočilo s teškim izborom: pokušajem poštivanja zakona koji ignorira zbilju ovog odnosa ili prekidom dopuštanja dijeljenja vijesti na našim australskim uslugama. Teška srca odabiremo ovo drugo.”

Rana, pa još malo soli

Easton je naveo i direktne posljedice odluke, koje će biti izuzetno bolne za izdavače i korisnike. Prvi neće moći objavljivati, a potonji konzumirati vijesti preko Facebooka.

“Australski korisnici: Ne mogu gledati ili dijeliti australske ili međunarodne vijesti na Facebooku ili sadržaje s australskih i međunarodnih stranica vijesti.”

Međunarodni korisnici: Ne mogu gledati ili dijeliti australske vijesti na Facebooku ili sadržaje s australskih stranica vijesti,” napisao je Easton čija je objava generalno britka i nabraja još čitav niz “kolateralnih gubitaka”, uključujući odustajanje od projekta Facebook News koji je trebao pogodovati izdavačima.

“Sada ćemo prioritetno investirati u druge zemlje, kao dio naših planova za ulaganje u nove modele licenciranja vijesti i nova iskustva,” zasolio je.

>>>Totalni ‘purge’ QAnona s Facebooka, Instagrama

Novinarka Bianca Britton, nedugo je nakon objave Facebooka na Twitteru potvrdila da su sve do sad podijeljene vijesti australskih izdavača “nestale”.

via Verge/NBCNews