PolitikaPreporučeno

Radnička fronta osnovala ogranak u Osijeku

Radnička fronta u subotu je održala konferenciju za medije povodom osnivanja lokalnog ogranka u Osijeku na kojoj su govorili saborska zastupnica te stranke Katarina Peović, član stranke, arhitekt i profesor na građevinskom fakultetu u Osijeku Ivan Cingel te politička aktivistica i članica ogranka Sanja Kastratović.

Potonja je izjavila kako je Osijek nekoć bio važno industrijsko središte s oko 25 tvornica dok se nakon privatizacije možemo “podičiti” još samo rijetkim tragovima nekadašnjih divova, trgovačkim centrima, velikom nezaposlenošću i iseljavanjem.

>>>Kandidatkinja za gradonačelnicu Peović prozvala klijentelìzam, pozvala na demokratizaciju Rijeke

“Slučajevi tvornica šećera i Megglea najbolje ilustriraju nebrigu lokalne i državne vlasti,” rekla je pa pozvala radnike i radnice da se pridruže Fronti kako bi “poduzeća vratili radnicima, a Osijek Osječanima”.

Kastratović je ocijenila i da veće poljoprivredne tvrtke u privatnom vlasništvu pokazuju “apsolutnu nebrigu za okoliš”, a kao primjer je navela firmu Osatina kojoj je “ekologija samo smetnja”. “Tajkunizacija poljoprivrede, privatizacija industrije i isključivanje radnika iz odlučivanja uništava mogućnost ove regije da zaživi,” rekla je.

Foto: Radnička fronta/Handout
Grad za sve

Ivan Cingel je izložio niz problema vezanih uz razna javno-privatna partnerstva nauštrb javnog interesa kojima je primarni cilj zarada privatnika, a ne zadovoljavanje temeljnih potreba stanovnika. Istaknuo je kako se Osijek nalazi u mreži interesa investitorskog urbanizma – koji prostor sagledava isključivo na razini pojedinih parcela, bez sagledavanja šire slike i uvažavanja urbanističkih koncepcija, javnim prostornim strategijama pretpostavljajući interese biranih privatnika – ne libeći se ni direktnog zaobilaženja GUP-a ili zakonske obaveze raspisa javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja.

>>>Peović: zadovoljni smo ‘izlaskom iz garaže’ i nastavit ćemo sudjelovati na izborima – BONUS VIDEO

Cingel je naveo kako je cilj osnivanja lokalne organizacije između ostalog i političko organiziranje oko zaštite javnih prostora od komercijalizacije, privatizacije i drugih regresivnih prostornih politika i praksi. Cilj je graditi grad za sve, a ne samo za elite i privatnu korist. Također je cilj RF-a demokratizirati odlučivanje o velikim projektima koji moraju biti rezultat općeg konsenzusa i demokratske rasprave, a ne privatnog interesa i interesa određenih lobija.

Katarina Peović; Foto: Radnička fronta/Handout
“Povećavanje konkurentnosti”

Katarina Peović je izrazila zadovoljstvo osnivanjem lokalne organizacije i rastom broja članova u Osijeku. Naglasila je kako je važno da se u ovom dijelu Hrvatske oblikuje svijest o potrebi korjenitih promjena. 30 godina se ide u smjeru privatizacija, smanjenja radničkih prava, orijentacije na uvoz. Rezultat je deindustrijalizacija i iseljavanje. Ilustrirala je štetnu politiku Vlade koja se oslanja na kraljeve žita koji izrabljuju slabo plaćenu radnu snagu.

>>>Peović traži alternativu slobodnom tržištu

Politika Vlade se svodi na “povećavanje konkurentnosti” snižavanjem cijene radne snage, rekla je.

>>>Netransparentna crkva godišnje uživa više od milijardu kuna proračunskog novca: Peović

Navela je izuzimanje države kao bitne sastavnice zaštite odgovorna za deindustrijalizaciju ovog kraja, te da se niti jedna bogata EU zemlja nije razvila u uvjetima tzv. slobodne tržišne utakmice. Na primjeru nedavno donesene Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine te na zakonima koji se bore protiv “nepoštenih trgovačkih praksi” uputila je na to kako takvi zakoni i strategije ne doprinose boljitku ovog kraja.

Grabancijaš/Radnička fronta/Hina