PreporučenoTech

Istraga u Norveškoj utvrdila izvjesnu vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja

Norveška je u četvrtak završila istragu tri incidenta u kojima su zdravstveni djelatnici, redom mlađi od 50 godina, nakon cijepljenja AstraZenecom završili na bolničkom liječenju uslijed krvarenja, krvnih ugrušaka i manjka krvnih pločica (trombocitopenija) te je neovisno potvrdila vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja.

Jedna je od oboljelih osoba u međuvremenu preminula.

“Pronađen je razlog za stanja naših pacijenata,” rekao je u četvrtak glavni nacionalni liječnik, profesor Pål Andre Holme na od nacionalnih medija naširoko popraćenoj konferenciji.

>>>Beroš: u tijeku je pomna analiza smrti 33-godišnje osobe | cjepivo AstraZenece

“Naša je teorija da je ovo snažan imunološki odgovor koji je najvjerojatnije potkanut cjepivom. U suradnji sa stručnjacima s područja (krvnih poremećaja) Sveučilišne bolnice Sjeverne Norveške HF pronašli smo specifična antitijela protiv krvnih pločica koja mogu izazvati ove reakcije, a koja poznajemo iz drugih područja medicine,” rekao je Andre Holme.

“Mi imamo razlog”

Upitan da pojasni zašto je posegnuo za riječju “najvjerojatnije”, stručnjak je samouvjereno odgovorio da nema dvojbe. “Mi imamo razlog. Ništa osim cjepiva ne može objasniti zašto su ovi pojedinci imali takav imunološki odgovor,” rekao je.

>>>Ceh za moguće odštete povezane s cjepivom AstraZenece dijelom na poreznim obveznicima EU-a

Uslijedilo je još jedno pitanje može li uzrok biti nešto drugo.

“Nema ničega u medicinskoj povijesti ovih pojedinaca što bi moglo izazvati tako snažan imunološki odgovor. Uvjeren sam da su uzrok antitijela koja smo pronašli, ne vidim drugog objašnjenja osim da je on okinut cjepivom,” odgovorio je Andre Holme.

Paralelna konferencija EMA-e

Na konferenciji su također otkriveni pojedini detalji o izuzetno raritetnim manifestacijama. Prema rečenom, pacijenti su iskusili akutnu bol, krvne ugruške na neuobičajenim mjestima, poput trbuha ili u mozgovima. Zabilježena su krvarenja i niska razina krvnih pločica.

>>>Većina europskih zemalja nastavlja cijepljenje AstraZenecom, Norveška i Švedska ne

Rezultati istrage norveških stručnjaka objavljeni su gotovo paralelno s rezultatima istrage Europske agencije za lijekove koja je u četvrtak u pažljivo sročenim izjavama ponovila uvjerenje da dobrobiti cjepiva AstraZenece protiv bolesti COVID-19 nadilaze rizike, ali pritom nije odbacila uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva i pojedinih neželjenih događaja koji su zabilježeni u posljednjim tjednima.

>>>Cjepivo AstraZenece ‘sigurno i učinkovito’ unatoč mogućoj vezi s neželjenim događajima | EMA

Iako je većina zemalja Europske unije nakon brifinga EMA-e najavila nastavak cijepljenje AstraZenecom, Norveška je rekla da će proučiti zaključke agencije, ali da je za donošenje odluke još prerano.

via VG/Medical Xpress

Comments (2)

  1. […] EMA u inicijalnom odgovoru na istragu spomenutih i drugih slučajeva krvnih poremećaja nije odbacila niti utvrdila direktnu vezu s cjepivom, iako su to učinili pojedini nacionalni regulatori, prije svih u Norveškoj. […]

Comments are closed.