Biznis i ekonomijaPreporučeno

Eurozona na putu povijesnog, samoodrživog oporavka

Aktivnosti tvornica europodručja u travnju su zahvaljujući povratku potražnje u pandemijom izmorenom svijetu porasle rekordnim tempom, potpirujući nade da nakon jednogodišnje depresije i dvostruke recesije Unija utire put snažnom oporavku.

U skladu s očekivanjima eurozona je u “double dip” ili dvostruku recesiju uronila s prvim tromjesečjem ove godine zabilježivši pad bruto domaćeg proizvoda za 0.6% na godišnjoj razini, no podaci pružatelja analitičkih i informacijskih usluga IHS Markita za travanj potvrđuju trend snažnog oporavka potrošnje i manufakture.

Procvat

Prema konačnim podacima objavljenima u ponedjeljak, Indeks menadžera nabave (PMI) za industriju u travnju se propeo na 62.9 poena što je najveća razina u 24-godišnjoj povijesti praćenja podataka i provođenja anketa i daleko iznad središnje vrijednosti (50) koja označava stagnaciju pojedinog sektora.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Proizvodnja u eurozoni cvjeta,” rekao je o rezultatima Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist u IHS Markit, naglašavajući da se potražnja vratila takvom brzinom da je došlo do nestašice mnogih proizvoda. “Ograničenja opskrbe također su na neviđenim razinama, što dovodi do rekordnog gomilanja nedovršenih narudžbi u tvornicama,” dodao je.

>>>Europska industrija u povijesnom proljetnom procvatu | IHS Markit

Podaci otkrivaju da proizvođači zalihe troše najvećom brzinom od studenog 2009. godine. Žustra se aktivnost prelijeva i na cijene mnogih roba, uključujući kemikalije, elektroniku, metale, plastiku i papir. Iz IHS Markita navode da tvornice proizvođačke cijene podižu najbržim tempom u više od dva desetljeća.

PMI za talijansku industriju, 60.7, veličinom drugu u europodručju, također je na povijesno najvećim razinama, dok je Španjolska manufaktura s 57.7 na najvećem nivou u posljednjih 21 godina.

Zapanjujući porast potrošnje u Njemačkoj

Njemački statistički ured, Destatis, u odvojenom izvješću javlja da je potrošnja u Njemačkoj s veljače na ožujak porasla za 7.7%, dvostruko više od najoptimističnijih očekivanja.

>>>Njemačka: u ožujku dobri rezultati uslužnog, rekordni industrijskog sektora | IHS Markit

Ralph Solveen, viši ekonomist Commerzbanke, rekao je da je porast njemačke maloprodaje “zasigurno posljedica popuštanja ograničenja, pokazujući još jednom koliko brzo ekonomska aktivnost raste nakon ublažavanja (epidemioloških) mjera”.

Njemačka je u međuvremenu stegnula epidemiološke mjere na nacionalnoj razini, no Solveen drži da nema razloga za pesimizam. “Nakon izglednog nazadovanja u travnju, trend u maloprodaji trebao bi nastaviti s kretanjem naviše.”

Samoodrživi oporavak

Analitičari procjenjuju da bi ubrzani tempo procjepljivanja i naznake da je treći val koronavirusa dosegao vrhunac u pojedinim gospodarstvima već ovog mjeseca mogli rezultirati širim popuštanjem mjera što će dodatno potpiriti aktivnosti u uslužnim i proizvodnim djelatnostima.

>>>Uslužni sektor eurozone u travnju izašao iz kontrakcije, rekordna aktivnost u industriji | PMI

“Iskustvo proizvodnog sektora ukazuje na snažan, čak i pretjeran oporavak, koji okida cjenovne pritiske dok se tvrtke muče da ponudu povećaju brže od porasta potražnje,” ocijenili su ekonomisti iz Citigroupa u izvješću o eurozoni. “Ako se (trend) replicira na razini cijele ekonomije, ovo bi moglo biti okruženje koje pokreće dovoljno zapošljavanja i ulaganja za samoodrživi oporavak.”

Pratite nas na Google vijestima

via Financial Times