Biznis i ekonomija

Anketa o nepoštenim trgovačkim praksama za poljoprivrednike | javni poziv

Europska komisija je u utorak pokrenula istraživanje kako bi od poljoprivrednika dobila informacije o njihovim iskustvima s nepoštenom trgovačkom praksom.

Europska komisija poziva poljoprivrednike i sve manje dobavljače u lancu opskrbe hranom da podijele svoja mišljenja o iskustvima s nepoštenom trgovinskom praksom.

Anketa je dostupna OVDJE na svim službenim jezicima EU-a i otvorena je do 15. ožujka 2024.  Sudjelovanjem u anketi poljoprivrednici i manji dobavljači mogu izraziti svoju zabrinutost i podijeliti iskustva.

Prije nego što proizvod stigne do potrošača, u lancu opskrbe hranom sudjeluje nekoliko tržišnih sudionika – proizvođači, prerađivači, trgovci na malo i drugi.

Zlouporaba pregovaračke moći između različitih subjekata u opskrbnom lancu ponekad može dovesti do nepoštene trgovačke prakse koja može imati štetne učinke.

Kontekst

U travnju 2019. usvojena je direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi koja zabranjuje nekoliko čestih pojava poput kašnjenja u plaćanju, otkazivanja narudžbi u zadnji čas, jednostranih ili retroaktivnih izmjena ugovora.

Države članice koje provode direktivu imale su obvezu unijeti direktivu u svoja zakonodavstva do 1. svibnja 2021., a Komisija od tada jednom godišnje provodi anketu.

Ovo je već treća anketa, a njezini rezultati bit će korišteni u procjeni sadašnjih pravila koju Komisija treba objaviti do studenoga 2025.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da više od 60 posto anketiranih nije znalo za postojanje tijela zaduženih za provedbu pravila.

“To pokazuje da se može učiniti više, kako u smislu svijesti o zaštiti koja je dostupna poljoprivrednicima i manjim dobavljačima, tako i u pogledu provedbe pri podnošenju pritužbi”, navodi Komisija.


Povezane vijesti