Biznis i ekonomija

Komisija: na snazi su nova pravila o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

Države članice moraju do danas, 1. svibnja 2021., u nacionalno pravo prenijeti pravila EU-a o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Direktivom donesenom 17. travnja 2019. osigurava se zaštita europskih poljoprivrednika te malih i srednjih dobavljača od 16 nepoštenih trgovačkih praksi većih kupaca u lancu opskrbe hranom.

Direktivom su obuhvaćeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kojima se trguje u lancu opskrbe, čime su prvi put na razini EU-a zabranjene prakse koje je jedan trgovinski partner jednostrano nametnuo drugome.

>>>Kaufland teško oštetio dobavljača, dobio kaznu od 1.100.000,00 kuna: AZTN

Nepoštene trgovačke prakse koje treba zabraniti uključuju, među ostalim, zakašnjela plaćanja i otkazivanje narudžbi u zadnji trenutak za pokvarljive prehrambene proizvode, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora ili prisiljavanje dobavljača na plaćanje za propale proizvode i odbijanje pisanih ugovora.

Jačanje položaja poljoprivrednika

Poljoprivrednici te mali i srednji dobavljači te njihove organizacije imat će mogućnost od kupaca podnijeti pritužbe protiv takvih praksi. Države članice trebale bi uspostaviti nacionalna tijela koja će rješavati pritužbe. Povjerljivost je zaštićena tim pravilima kako bi se izbjegla odmazda kupaca.

>>>Iločki podrumi prekršili zakonske i ugovorene rokove – kažnjeni s 250.000 kuna: AZTN

Ovom se Direktivom doprinosi jačanju položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. Komisija je poduzela i korake za povećanje transparentnosti tržišta i promicanje suradnje proizvođača u tom kontekstu. Time će se osigurati uravnoteženiji, pravedniji i učinkovitiji lanac opskrbe u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Komisija će do studenoga 2021. predstaviti prvo izvješće o prenošenju i provedbi Direktive u državama članicama.

>>>Fragaria teško oštetila dobavljače, utjecala na cijenu lubenica: AZTN

Nacionalne mjere za prenošenje o kojima su izvijestile države članice dostupne su ovdje. Više informacija dostupno je ovdje.