PolitikaPreporučeno

Anketa otkrila supraideološku podršku racionalizaciji Holdinga, potpora Tomaševiću na 60,5%

Rad gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića podržava 60,5 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja koje je naručila platforma Možemo!, a provela agencija IPSOS.

Njegov rad u potpunosti podržava 22,3 posto, a djelomično 38,2 posto ispitanika. U potpunosti ga pak ne podržava 14,1 posto ispitanih, a djelomice 22,8 posto.

>>>Zaposlenici Gradske uprave gradonačelnika Tomaševića dočekali s pljeskom | VIDEO

Među biračima stranaka na lokalnim izborima održanim 2021. podržava ga 89 posto onih koji su glasali za Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 60 posto birača SDP-a, 57 posto onih koji na prethodne lokalne izbore nisu izašli, 38 posto birača HDZ-HSLS-HSU, 37 posto birača MOST-a, 29 posto birača BM365 i 21 posto birača Domovinskog pokreta.

Podrška racionalizaciji slijȇva i zdesna

Gotovo tri četvrtine Zagrepčanki i Zagrepčana, odnosno 72,6 posto ispitanih podržava plan otpuštanja viška zaposlenih unutar tvrtki Zagrebačkog holdinga, dok otpuštanja ne podržava njih 23,3 posto, a 4,1 posto ispitanih ne zna.

>>>80 posto od 447 radnika Holdinga koji su višak zaposleno na ‘fiktivnim poslovima’: Kleinberger

Zanimljiva je i struktura podrške otpuštanjima viška zaposlenih među biračima različitih stranaka i koalicija koji su izašli na lokalne izbore u Zagrebu 2021. Tako najveću podršku otpuštanjima daju birači Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 89 posto, a iza birača vladajuće koalicije, drugi najveći podržavatelji plana otpuštanja su birači MOST-a s 80 posto. Slijede ih birači SDP-a i birači ostalih opcija nenavedenih u ispitivanju sa 66 posto, 64 posto onih koji nisu izašli na izbore, a zatim su tu birači HDZ-HSLS-HSU sa 61 posto. Otpuštanja podržava 60 posto birača Domovinskog pokreta, kao i 57 posto birača Bandić Milan 365.

Sakupljanje komunalnog otpada

Novi model sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu podržava ukupno 66,7 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazalo je isto ispitivanje javnog mnijenja, ne podržava 30,8 posto, dok 2,4 posto ne zna. Novi model u postotku najviše podržavaju birači Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 82 posto, 69 posto onih koji nisu glasali na izborima, a obuhvaćeni su anketom, 63 posto birača MB365, 58 posto birača SDP-a, 56 posto birača MOST-a i HDZ-HSLS-HSU, te 51 posto birača Domovinskog pokreta.

Roditelj odgajatelj

U anketi su istraživani i stavovi građana o mjeri roditelj odgojitelj.

Više od dvije trećine, 67 posto Zagrepčanki i Zagrepčana smatra da mjera roditelj odgojitelj nije bila pravedna jer svi roditelji u gradu Zagrebu nisu bili stavljeni u isti položaj.

Mjera Roditelj odgojitelj nije dovela do povećanja broja djece u Zagrebu te je novac nužno usmjeriti za izgradnju vrtića i škola i drugih sadržaja za djecu – djelomično ili potpuno se slaže 71% Zagrepčana.

>>>Reakcije, ‘meritum’ i posljedice sudske odluke o mjeri roditelj-odgajatelj | VIDEO

Ispitivanje javnog mnijenja provela je krajem travnja 2022., agencija IPSOS na 600 ispitanika u slučajnom, dvo-etapno stratificiranom, reprezentativnom uzorku ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem u Zagrebu.

Pratite nas na Google vijestima

Piše: Možemo! – Politička platforma