PolitikaPreporučeno

BBC osporava i propituje, X ismijava tragikomičnu propagandu IDF-a

U neuobičajenom izletu za medij glavne struje, BBC je u petak osporio autentičnost videozapisa i izjava Izraelskih obrambenih snaga (IDF) koje su u srijedu ušle u Al-Shifu, najveću bolnicu u Gradu Gazi.

IDF od početka svojeg osvetničkog i masivnog pokolja palestinske djece i civila inzistira da se ispod bolnica u napaćenoj enklavi skrivaju “legla Hamasa”, no u dosadašnjem tijeku mučke opsade nije uspio producirati dokaze koji bi neosporno potvrdili takve navode.

“Izrael je bolnicu Al-Shifu opisao kao glavni stožer Hamasovih terorističkih aktivnosti. Ova animacija IDF-a objavljena krajem listopada tvrdi da predstavlja Hamasov sustav tunela ispod bolnice. No, nakon boravka unutar Al-Shife od rane srijede Izrael tek treba pružiti dokaze tunela. (IDF) je dozvolio BBC-ju i Fox News da snimaju u bolnici, ali samo na lokacijama po izboru Izraela. Izrael je objavio i svoj sedmominutni video koji su analizirali provjeravatelji BBC-ja. Ručni sat, vidljiv na videu, sugerira da je snimljen nekoliko sati prije dolaska BBC-ja. Ovaj je video IDF-a objavljen, pa izbrisan, te ponovno objavljen..,” rekao je voditelj BBC-ja u televizijskom prilogu naširoko podijeljenom i komentiranom na X-u.

Glasnogovornik IDF-a, Jonathan Conricus, u izvornom zapisu također pokazuje oružje pored stroja za magnetsku rezonanciju.

BBC je pušten u istu prostoriju, ali se scena u spomenutih nekoliko sati izmijenila, pa je količina oružja predstavljena novinarima bila ponešto veća od one u zapisu IDF-a.

IDF je također tvrdio da je njihov izvorni videozapis snimljen bez uređivanja, u jednom kadru, no BBC je utvrdio da je on prekinut najmanje dvaput.

Pojedini komentatori sugeriraju i da je prijenosno računalo koje su navodno koristili borci Hamasa, nemušto otkrilo svoj izraelski identitet.

Nemušta propaganda

BBC u prilogu rezimira da su dokazi koje je ponudio IDF generalno neuvjerljivi i daleko od navoda da se unutar ili ispod bolnice skriva glavni stožer Hamasa.

“IDF je uporan da je ova bolnica bila zapovjedni centar, ali, barem do sad, ili nije pronašao dokaze koji to podupiru, ili ih ne dijeli,” zaključio je voditelj BBC-ja.

Osvrt na nedorečenost, nekonzistentnost i neuvjerljivost izraelskih “dokaza” kroz dan je ponudio i međunarodni urednik BBC-ja, Jeremy Bowen.

On također ističe da Izrael već danima ne uspijeva dokazati svoje tvrdnje da bolnica služi kao zapovjedni centar, dok podsjeća da unutar njezina kruga nema neovisnog i pomnog ispitivanja.

“Novinari se u Gazi ne mogu slobodno kretati, i svatko tko izvještava s lokacije radi pod okriljem izraelske vojske,” napisao je Bowen, pa nastavio: “Dokazi koje je Izrael iznio, do sada, ne vjerujem da su uvjerljivi u smislu vrste retorike koju su Izraelci koristili o uređenju u bolnici, što je sugeriralo da je ovo nervni centar za operaciju Hamasa.”

“Komična” neuvjerljivost

Urednik podcrtava da se dokazi koje je ponudio Izrael svode na nekoliko Kalašnjikova – uobičajenih na Bliskom istoku – navodni ulaz u tunel, kojih je mnogo u Gazi, ponešto vojnih uniformi i jedno vozilo s paklenom napravom.

Bowen ističe da se situacija može promijeniti, i da je Izrael uložio mnogo truda u svoju naraciju o Al-Shifi, te da će možda ponuditi konkretnije dokaze.

Dok IDF, više ili manje očito, za pojedine komentatore i (tragi)komično podmeće i/ili lažira, u bolnici su u posljednja 48 sata umrla najmanje 24 pacijenta.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je vojna racija uništila medicinsku opremu i otežala usluge u bolnici, gdje se prema procjenama UN-a ususret ulasku IDF-a nalazilo 2 300 pacijenata, osoblja i raseljenih Palestinaca.

Osoblje Al-Shife u petak je reklo da je izgubljen život jedne prijevremeno rođene bebe, izvijestila je Al-Jazeera.

Situacija je mučna i po čovječnost porazna i u drugim ustanovama za zdravstvenu skrb.

Comment here