Biznis i ekonomijaPreporučeno

BDP lani pao za 6.8% u europodručju, 6.4% u EU27 | Eurostat

Gospodarstvo europodručja u zadnjem se lanjskom kvartalu saželo manje od očekivanja, iako preliminarni podaci Europskog statističkog ureda, Eurostata, sugeriraju novu, izgledno oštriju kontrakciju u prvom tromjesečju tekuće godine.

Prvi (flash) pokazatelji Eurostata sugeriraju da je bruto domaći proizvod (BDP) u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu u četvrtom tromjesječju s kvartala na kvartal pao za 0.7% posto, odnosno za 5.1% u odnosu na isti razdoblje 2019. godine.

Ekonomisti su u anketi Reutersa predviđali pad za 1.0% na kvartalnoj i 5.4% na godišnjoj razini.

>>>BDP Njemačke u četvrtom kvartalu 2020. porastao za 0.1%, tržište rada ‘robusno’ u siječnju

“U prvom kvartalu 2021. pad će izgledno biti nešto oštriji, no neće biti onakvog propadanja kakvo je obilježilo prvu polovicu 2020. godine,” komentirao je Christoph Weil, ekonomist pri Commerzbank. “Umjesto toga, izgledno je da će početak proljeća donijeti vidljiv oporavak.”

Najveći pad u Austriji

Izvješće Eurostata otkriva razilaženje među vodećim gospodarstvima, pa su na ukupni pad BDP-a ponajviše utjecale druga i treće ekonomija europodručja, Francuska i Italija, gdje se gospodarska aktivnost smanjila za 1.3% i 2.0%. Njemačka je istovremeno uspjela zabilježiti rast za 0.1%, dok je Španjolski BDP u četvrtom kvartalu porastao najviše među vodećima, za 0.4%. Najveću je kontrakciju zabilježila Austrija, za -4.3%, a najveći rast Litva (+1.2%) i Latvija (+1.1%).

Ekonomisti kažu da je umjereniji pad BDP-a u četvrtom kvartalu u korelaciji s blažim ili ciljanijim epidemiološkim mjerama u odnosu na one primijenjene u prvoj polovici 2020. godine.

>>>MMF objavio projekcije BDP-a za napredne i druge ekonomije, Indija šiba 11.5% | lista

“Primjera radi, razmislite o zemljama poput Francuske i Španjolske, gdje su industrija i građevinski sektor tijekom kvartala uglavnom ostali otvorenima. To je imalo izrazito povoljan učinak na BDP, osobito jer je potražnja za robom i gradnjom ostala snažna unatoč ‘lockdownima’,” rekao je Bert Colijn, ekonomist pri ING-u. “Mobilnost, kretanje ljudi koje je bilo u značajnoj korelaciji s BDP-om tijekom prvog vala, također je bila bolja u četvrtom kvartalu, što je podržalo gospodarske aktivnosti. Pomoglo je i što je ostatak svijeta još uvijek otvoren,” dodao je.

>>>Kina izbjegla kontrakciju, BDP u četvrtom tromjesečju bolji od očekivanja

Eurostat je objavio i prve procjene kretanja BDP-a za čitavu 2020. godinu. Sezonski i kalendarski prilagođeni podaci otkrivaju da je BDP pao za 6.8% u europodručju i za 6.4% u EU27.

>>>‘Dobro smo prošli’: raskošna fiskalna politika ublažila pad njemačkog BDP-a u 2020. | Destatis

Iz ureda ističu da je riječ o najvećoj kontrakciji od 1995. godine kada je započelo prikupljanje relevantnih podataka. BDP je u jeku financijske krize, u 2008./09., pao za “samo” 4.3%.

Comments (1)

  1. […] >>>BDP lani pao za 6.8% u europodručju, 6.4% u EU27 | Eurostat […]

Comments are closed.