Biznis i ekonomijaPreporučeno

Eurozona u ‘double-dip’ recesiji, izgledi za rast i oporavak poljuljani | anketa

Gospodarstvo europodručja je uslijed drugog vala koronavirusa i popratnih epidemioloških mjera u “double-dip” recesiji, procijenili su ekonomisti u istraživanju Retuersa uz ocjene da su već slabašni izgledni za oporavak suočeni s revizijom nadolje.

Među identificiranim rizicima za oporavak su dostupnost i tempo primjene cjepiva, briga oko novih sojeva kororanvirusa koji su naizgled “pobjegli” aktualnoj liniji cjepiva, usporena ekonomska aktivnosti i rastuća nezaposlenost.

>>>Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics UK

Ekonomisti su u prijašnjoj anketi, prije samo mjesec, za prvi kvartal tekuće godine iznijeli očekivanja o snažnom oporavku bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone za 0.6%, nakon što se on smanjio za 0.7 posto u četvrtom tromjesečju izazovne 2020. godine.

Takva su se gledišta rastopila u ispitivanju provedenom između 8. i 11. veljače u kojem je više od 75 ekonomista izglede i procjene uglavnom revidiralo nadolje. Aktualni je konsenzus da će BDP u eurozoni u prvom kvartalu pasti za 0.8%, nakon što je bio negativan u prva dva tromjesečja 2019., ako se očekivanja ostvare europodručje će iskusiti “double dip” ili dvostruku recesiju koju karakterizira kretanje u obliku slova W.

“Najmračnije pred zoru”

Anketa otkriva i da je 28 od 36 ekonomista koji su odgovorili na dodatno pitanje o izgledima rasta, ocijenilo kao su oni uglavnom negativni.

“S produljenjem ‘lockdowna’ u novu godinu, uistinu se stječe dojam da je europodručuje u onom, najmračnijem trenutku prije zore. Kontrakcija u prvom tromjesečju gotovo je izgledna, pitanje je samo kolika će biti,” rekao je Marcel Klok, viši ekonomist u ING-u. “Kombinacija zaključavanja i cijepljenja značajnije će otvaranje gospodarstava omogućiti u kroz drugi kvartal. To će također označiti početak oporavka ekonomije u eurozoni,” dodao je.

>>>‘Double-dip’ recesija u eurozoni ‘sve neizbježnija’ | IHS Markit

Ispitanici su u posljednjoj anketi za drugo tromjesečje predvidjeli rast BDP-a za 2.1% u odnosu na 2.3% iz prijašnjeg istraživanja. Očekivanja su da će rast potom usporiti, na 1.9% u trećem i 1.2% u zadnjem kvartalu, u poredbi s 1.9% i 1.0% u siječanjskoj anketi.

Popuštanje epidemioloških mjera

Prvi rezultati Eurostata sugeriraju da je BDP u europodručju lani pao za 6.8% (6.4% u EU27). Ekonomisti u istraživanju u tekućoj godini očekuju rast za 4.3% i za 4.0% u 2022.

>>>BDP lani pao za 6.8% u europodručju, 6.4% u EU27 | Eurostat

Očekivanja su pritom bolja od onih u netom objavljenoj zimskoj gospodarskoj prognozi Europske komisije koja za europodručje predviđa rast BDP-a za 3.8% u tekućoj i idućoj godini.

>>>‘Svjetlo na kraju tunela’ u zimskoj gospodarskoj prognozi Europske komisije

“Situacija s virusom se pogoršala u brojnim članicama europodručja i primjena cjepiva nije prošla glatko kako smo se nadali. Ufamo se da će tempo ubrzati, ali kako stvari sada stoje, postoji rizik da će (procjepljivanje) ostati presporo da bi vladama omogućilo popuštanje restrikcija,” komentirao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za EU pri Capital Economics. “Naša je radna pretpostavka da će se pojedina ograničenja podići u travnju, a većina u svibnju/lipnju.”