Biznis i ekonomijaPreporučeno

BDP u eurozoni anemičan, ali bolji od očekivanog | Q2 2023

Gospodarstvo europodručja u drugom se kvartalu 2023. vratilo rastu nakon što je za dlaku izbjeglo tehničku recesiju na prijelazu stare u novu godinu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni preliminarni podaci Eurostata.

Bruto domaći proizvodu (BDP) u eurozoni u drugom je tromjesečju porastao za 0.3%, nasuprot konsenzusu u očekivanjima analitičara o širenju za 0.2%.

>>>O’Leary: zabrinuti smo zbog makroekonomskih trendova u Europi

U poredbi s istim razdobljem lani BDP je bio veći za 0.6%, također za 0.1% bolje od predviđanja u anketama Reutersa.

Eurozona je zadnji kvartal 2022. godine zaključila sa sažimanjem gospodarstva za 0.1%, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju, nakon revizije s kojom je izbjegnuta tehnička recesija, stagnirala.

Stagnacija Njemačke

Izvješće Eurostat bilježi da su Francuska i Španjolska bile okosnice rasta zahvaljujući turizmu i izvozu, dok je Njemačka, “glavni motor” europskog gospodarstva zatajila na 0%.

Italija je drugi kvartal zaključila s kontrakcijom.

>>>Francuska i Španjolska nose eurozonu, Njemačka u ‘zoni sumraka’ – izgledi tmurni

Iako se gospodarstvo pokazalo snažnijim od očekivanja, rast će u 2023. godini izgledno ostati slab uslijed velikog pada realnih plaća i povijesnog rasta kamatnih stopa.

Europska središnja banka u posljednjim danima signalizira da bi stezanje monetarne politike moglo zastati u rujnu uslijed opipljivih znakova popuštanja inflatornih pritisaka i rastuće zabrinutosti da bi zauzdavanje cijena moglo okinuti recesiju.

Odluka je pritom krajnje neizvjesna jer su u ponedjeljak objavljeni podaci pokazali da se inflatorna jezgra, mjerilo iz kojeg su isključene nepostojane cijene hrane i energenata, prvi put u dvije godine usijala iznad harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HICP).

Snapshot

Među državama članicama za koje su dostupni podaci za drugi kvartal 2023., najveći je porast u poredbi s prethodnim tromjesečjem iskusila Irska (+3.3%) koju slijedi Litva (+2.8%).

Pad je zabilježen u Švedskoj (-1.5%), Latviji (-0.6%), Austriji (-0.4%) i Italiji (-0.3%).

>>>Lagarde: ‘poprilično ohrabrujući’ podaci sugeriraju rast BDP-a u europodručju za 0.9%

Stope rasta u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine bile su pozitivne za sedam zemalja, a najveće vrijednosti zabilježene su za Irsku (+2.8%), Portugal (+2.3%) i Španjolsku (+1.8%).

Najveći pad zabilježen je u Švedskoj (-2.4%), Češkoj (-0.6%) i Latviji (-0.5%).

Preliminarni podaci o BDP-u članica europodručja u drugom tromjesečju 2023. godine/Eurostat

U preliminarnom izvješću nema podataka za Hrvatsku. Eurostat će sljedeću reviziju objaviti 16. kolovoza.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima