Politika

Beogradski mediji osluhnuli Ekatarinu Veliku na inauguraciji Milanovića

Prisega novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića među vijestima je koje su u utorak prenijeli svi vodeći srbijanski elektronički mediji i portali beogradskog tiska, istaknuvši da je postao peti šef države, te da je inauguralna ceremonija s četrdesetak uzvanika bila manja nego ikad dosad.

Beogradski mediji izvijestili su o svečanosti na Pantovčaku posvetivši pozornost Milanovićevim porukama da će dužnost obnašati “predano, transparentno i dosljedno”, te da “svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto i da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada”.

>>>Analitičari o govoru Milanovića: nešto sasvim novo – ponizna besjeda i ustavni patriotizam

Istaknuto je i da će Milanović u vanjskoj politici biti fokusiran “na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet” te da je unaprijed zamolio “za razumijevanje za buduće greške”.

“One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikada bile… Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima”, citirala je Radio-televizija Srbije Milanovića.

Portal Ekspres navodi kako je Milanović u svom govoru “pozvao na prihvaćanje različitosti”, te naglasio kako “ne namjerava biti korektivni faktor, nego konstruktivni”.

Beogradski mediji istaknuli su i da je Milanović djelomice odstupio od uobičajenog protokola, navodeći dva detalja – da je državnu himnu pjevala Josipa Lisac, te da je novi predsjednik Hrvatske “slučajno ili ne”, citirao stihove pjesme beogradskog benda “Ekatarina Velika” (EKV).

>>>Milanović ispratio Grabar-Kitarović s buketom cvijeća i poljupcem

“Ovo je kuća za nas, za sve nas – za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska”, završio je svoj govor Milanović.

>>>Zoran Milanović prisegnuo kao 5. hrvatski predsjednik: FOTO

“Slučajno ili ne, riječi ‘ovo je kuća za nas’ identične su stihu iz poznate pjesme ‘Zemlja’ kultnog beogradskog benda ‘Ekatarina Velika'”, navode beogradski mediji.

Primijećeno je, među ostalim, i da je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima uskratio komentar današnje ceremonije na Pantovčaku.