PolitikaPreporučeno

Zoran Milanović prisegnuo kao 5. hrvatski predsjednik: FOTO

Zoran Milanović svečano je u utorak pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao”, prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Potom je prisegu i potpisao, a u tijeku je njegov inauguracijski govor.

>>>Inauguracijski govor Zorana Milanovića

Zoran Milanović potpisuje prisegu; Foto: Hina

Uslijedit će i domjenak za uzvanike, a zatim će Grabar-Kitarović i Milanović otići u Kabinet predsjednice Republike na primopredaju dužnosti.

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović; Foto: HINA

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati u srijedu, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

>>>Jandroković pozdravio inauguracijski govor predsjednika Zorana Milanovića

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima, za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

Zoran Milanović i Miroslav Šeparović; Foto: Hina
Protokol

Točno u 12 sati u utorak Kolinda Grabar-Kitarović posljednji je put kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga uz tihi prijavak na terasi Ureda na Pantovčaku pozdravila Počasno-zaštitnu bojnu i ušla u svečanu dvoranu u kojoj će Zoran Milanović prisegnuti kao 5. hrvatski predsjednik.

Uz Grabar-Kitarović je i njezin suprug Jakov Kitarović. Potom su u svečanu dvoranu ušli suci Ustavnoga suda u svečanim odorama, predvođeni predsjednikom Suda Miroslavom Šeparovićem, a potom i izabrani predsjednik Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Prije njih u svečanu dvoranu na inauguraciju stigli su i uzvanici, a na terasi Ureda svirao je Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Milanovićeva inauguracija prva je koja se ne održava na Markovu trgu i s do sada najmanje uzvanika, njih 40-ak – i to dužnosnici po funkcijama, dvojica bivših predsjednika, Milanovićeva obitelj te članovi njegovog izbornog stožera.

Na inauguraciji su tako predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

>>>Analitičari o govoru Milanovića: nešto sasvim novo – ponizna besjeda i ustavni patriotizam

Inauguraciji nazoče i bivši predsjednici Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović te Milanovićeva majka Gina, njegovi sinovi i nećakinja.

U svečanoj dvorani je i Josipa Lisac koja će uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića izvesti himnu “Lijepa naša domovino”, kao i klapa HRM-a “Sveti Juraj” koja će po završetku ceremonije izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

Josipa Lisac; Foto: FAH/Hina

Nakon poziva predsjednika Ustavnoga suda Šeparovića, Milanović će položiti, a potom i potpisati Svečanu prisegu te održati inauguracijski govor.

Slijedi pjesma klape “Sveti Juraj” te čestitanje inauguriranom predsjedniku i domjenak u Južnom salonu.

Sanjom i Zoran Milanović; Foto: Hina/FAH

Nakon domjenka Grabar-Kitarović i Milanović odlaze u Kabinet predsjednice na primopredaju dužnosti.

>>>Milanović ispratio Grabar-Kitarović s buketom cvijeća i poljupcem

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Foto: Hina