Biznis i ekonomija

S liste poreznih oaza maknuto 16, dodane četiri jurisdikcije

Vijeće ministara financija EU-a (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.

Na popisu, koji je prvi put uspostavljen 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara u skandalima “panamski dokumenti” i “Luxleaks” s poreznim prijevarama, sada se nalazi 12 jurisdikcija.

Osim osam jurisdikcija koje su već uvrštene na popis, EU je na svoj popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija odlučio uvrstiti i Kajmanske Otoke, Palau, Panamu i  Sejšele. Te jurisdikcije nisu u dogovorenom roku provele porezne reforme na koje su se obvezale.

Krajem 2019. na toj listi su bile Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski otoci, Vanuatu Samoa.

“Rad na popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija zasniva se na temeljitom postupku ocjene i praćenja oko 70 jurisdikcija trećih zemalja te dijaloga s njima. Otkad smo započeli s tim postupkom 49 zemalja provelo je potrebne porezne reforme kako bi ispunile kriterije EU-a. To je neosporan uspjeh.”

Zdravko Marić

Popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija dio je vanjske strategije EU-a za oporezivanje,  a svrha mu je pridonijeti aktualnim naporima koji se ulažu u promicanje dobroga poreznog upravljanja u cijelom svijetu.

>>>Komisija traži informacije MMF-a o Velikom Vojvodstvu, ‘vodećem poreznom utočištu svijeta’

Na popis su uključene jurisdikcije koje nisu s EU-om sudjelovale u konstruktivnom dijalogu o poreznom upravljanju ili koje nisu na vrijeme ispunile svoje obveze u pogledu provedbe reformi za usklađivanje s kriterijima EU-a.

Za 12 jurisdikcija koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenje rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza.

>>>Marić: veće nacionalno sufinanciranje EU projekata ‘pritisak na državni proračun’

Među tim zemljama je i Turska koja ne primjenjuje automatski transfer poreznih informacija svim zemljama članicama, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Belgijom i Austrijom u kojima žive brojne turske zajednice.

Šesnaest jurisdikcija (Antigua i Barbuda, Armenija, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Kabo Verde, Cookovi Otoci, Curaçao, Maršalovi Otoci, Crna Gora, Nauru, Niue, Sveti Kristofor i Nevis, Vijetnam) uspjelo je provesti sve potrebne reforme kako bi se uskladile s načelima dobrog poreznog upravljanja EU-a prije dogovorenog roka te su stoga uklonjene s liste, navodi Vijeće EU-a u priopćenju.

„Rad na popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija zasniva se na temeljitom postupku ocjene i praćenja oko 70 jurisdikcija trećih zemalja te dijaloga s njima. Otkad smo započeli s tim postupkom 49 zemalja provelo je potrebne porezne reforme kako bi ispunile kriterije EU-a. To je neosporan uspjeh.

No to je dinamičan postupak koji je još u tijeku i za koji se naša metodologija i kriteriji stalno preispituju”, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je predsjedavao sastankom ministara financija EU-a.