PreporučenoTech

Mi doslovce proizvodimo struju iz zraka: Sveučilište Amherst

Znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu Amherst javljaju da su razvili uređaj koji koristi prirodni protein za proizvodnju struje iz vlage u zraku te izražavaju nadu da će tehnika i tehnologija imati značajnu primjenu u budućnosti obnovljive energije, pametnih uređaja ili medicine.

Električni inženjer Jun Yao i mikrobiolog Derek Lovley u istraživanju objavljenom u Nature navode da su osmislili uređaj “Air-gen” koji koristi proteinske nanovodiče proteobakterije Geobacter. Njihova tehnika povezuje žice i elektrode na takav način da se energija generira iz vodene pare sveprisutne u našoj atmosferi.

“Mi doslovce stvaramo struju iz tankoga zraka,” rekao je Yao. “Air-gen generira čistu energiju 24/7.”

“To je najčudesnija i najuzbudljivija primjena proteinskih nanovodiča do sada,” dodaje njegov kolega Lovley.

“Ovo je tek početak nove ere elektroničkih uređaja temeljenih na proteinima,”

Jun Yao
Primijenjena znanost

Znanstvenici tehnologiju opisuju kao čistu, obnovljivu i jeftinu. Lovley ističe da ona funkcionira i u područjima s izrazito niskom vlagom kakvo je Sahara. Dakako, glavna prednost Air-gena u odnosu na druge obnovljive izvore je njegova neovisnost o suncu ili vjetru. “To čak funkcionira u zatvorenom prostoru,” kaže.

>>>Otkriven je jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen

Tim ne skriva poriv prema komercijalizaciji izuma pa kao sljedeće korake najavljuje razvoj “zakrpe” koja bi omogućila bezbaterijske nosive uređaje poput pametnih satova, monitora fitnessa ili zdravlja. Nadaju se i da će Geobacter biti dovoljno snažan za korištenje u većim uređajima pa dokinuti potrebu za povremenim punjenjem baterije.

Ilustracija proteinskih nanovodiča bakterije Geobacter i stvaranja elektriciteta iz atmosferske vlage; Foto: UMass

“Krajnji je cilj napraviti sustave velikih razmjera. Primjerice, tehnologija bi se mogla ugraditi u zidnu boju i pomoći napajanju vašeg doma. Ili, možemo razviti samostalne generatore sa zračnim napajanjem koji električnu energiju isporučuju izvan mreža. Kad stignemo na industrijsku razinu proizvodnje vodiča, u potpunosti očekujem da možemo napraviti velike sustave koji će dati veliki doprinos održivoj proizvodnji energije,” rekao je o ufanjima Yao.

>>>Znanstvenici osmislili uređaj koji struju generira snijegom

Lovley je bakteriju Geobacter otkrio prije više od 30 godina u blatu američke rijeke Potomac i u laboratoriju uočio njezinu sposobnost proizvodnje proteinskih vodiča. Njegov je tim nedavno dizajnirao novi mikrobni soj koji “nanožice” stvara brže, masovno i bez troškova.

“Mi smo E. coli pretvorili u tvornicu proteinskih nanovodiča,” veli.

Liu, X., Gao, H., Ward, J.E. et al. Power generation from ambient humidity using protein nanowires. Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-020-2010-9

via Phys