Politika

Beroš o propustima u KBC Split: potpuno je jasno da netko mora odgovarati

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u utorak se još jednom ispričao zbog zamjene identiteta dviju pacijentica u toj bolnici, od kojih je jedna preminula, poručivši kako je njegova ostavka moralan čin.

“Ovo je bio moralan čin. Započeli smo unutarnji nadzor nemilog događaja i kao i do sada ćemo detaljno obavijestiti javnost. Sve ćemo detalje istražiti jer sustav mora funkcionirati. Sve ću napraviti da bolnica i dalje funkcionira. Još jednom, zahvaljujem obiteljima na razumijevanju i još jednom im se u svoje osobno ime, i u ime djelatnika KBC Split, duboko ispričavam”, izjavio je Meštrović.

Rekao je i da će do odluke Upravnog vijeća i dalje biti ravnatelj, te da će bolesnicima osigurati adekvatnu skrb.

>>>Pacijent s COVID-19 danima ležao u KBC-u Split, krenulo testiranje 50 izloženih

​Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenili​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​ Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​

>>>Koronavirus u bolničkom sustavu (tag)

To međutim nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.

Zdravstvena inspekcija

Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva jutros je krenula u Split kako bi utvrdila tko je pogriješio u zamjeni identiteta pacijentica iz dvaju domova za starije, koje su se liječile u KBC-u Split.

To je Hini potvrdio ministar Vili Beroš, koji​ je kazao kako će inspekcija analizirati medicinske zapise i povijesti bolesti. Rekao je kako mu se ravnatelj Meštrović obratio sa zahtjevom za razrješenje, no o tome ne odlučuje on već Upravno vijeće KBC- a Split.

​”Vjerujem da će Upravno vijeće KBC- a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga​ pogledati sve utvrđene okolnosti, te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru ili se pak radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu ćemo odlučiti o razrješenju ravnatelja KBC-a”, rekao je Beroš dodavši da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku već samo zahtjev za razrješenjem.

>>>Pacijent s COVID-19 greškom na intenzivnoj, umrle dvije novooboljela jedna osoba: Koprivnica

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom odgovorio je kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju greške i propusti u KBC- u Split. Ne vjeruje da je riječ o njegovim propustima, ali to je apsolutno nedopustivo.

>>>U splitskom domu odgovornom za svaku petu smrt u RH ‘nije bilo propusta’: COVID-19/inspekcija

​”Vidjet ćemo, moramo krenuti od utvrđivanja činjenica, krenuti od toga što je krenulo krivo u čitavom slučaju. Ovo se u nekoliko tjedana ponovilo drugi put. Potpuno je jasno da moramo reagirati i da oni koji su pogriješili moraju odgovarati”, poručio je Beroš.​

Comments (1)

  1. […] >>>Beroš o propustima u KBC Split: potpuno je jasno da netko mora odgovarati […]

Comments are closed.