Biznis i ekonomijaPreporučeno

Biograd Boat Show u znaku nautičke i yacht charter dominacije Hrvatske na svjetskoj razini

“Hrvatska je nautička velesila i jedna smo od najznačajnijih nautičkih destinacija ne samo na Mediteranu već i na globalnoj razini. To jasno potvrđuju i brojke – imamo flotu od 4.300  plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičkih turista je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura po danu. Više od 30 posto tog novca se troši na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević na otvorenju Biograd Boat Showa i trećim Danima nautike HGK koji se održavaju od 17. do 19. listopada u Biogradu na Moru, uz 21. Biograd Boat Show i 1. Croatia Charter Expo.

>>>Predsjednica otvorila 21. Nautički sajam Biograd Boat Show

Kovačević je naglasio da ti podaci jasno ocrtavaju potencijal i značaj razvoja nautičkog turizma za ukupni razvoj hrvatskog turističkog proizvoda. „Zato moramo čuvati našu obalu i more, ali i otklanjati prepreke, posebice one zakonske, za snažnije investiranje i konkurentnost nautičkog sektora. Ključ je u žurnoj proceduri donošenja Izmjene zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kako bismo stvorili pravnu sigurnost koja je preduvjet novih investicija i razvoja“, poručio je Kovačević.

Dragan Kovačević
Dragan Kovačević; Foto: HGK

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je na prvom sajmu 1999. godine izlagalo tek 5 izlagača, a danas je narastao u jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi. „Sajamske manifestacije poput ove promoviraju iznimno važan segment hrvatske turističke ponude, nautički turizam. Produžuju turističku sezonu, što i jest jedan od glavnih ciljeva turističke politike,“ napomenuvši imidž prestiža koji nautički turizam daje hrvatskome turizmu i maloj hrvatskoj brodogradnji.

Josip Bilaver
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver; Foto: HGK

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver je rekao da nautički turizam potiče gospodarski rast zadarske regije, ali i cijele države. „Uz već poznate turističke benefite ove vrste turizma, valja istaknuti kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture brine o razvitku luka nautičkog turizma, kao i o zaštiti i očuvanju morskog okoliša. Očuvanje mora i morskih resursa, sigurnost plovidbe te zaštita ljudskih života predstavljaju okosnicu našeg rada. Zbog svega navedenog prepoznati smo kao izvrsna i sigurna nautička destinacija“, kazao je Bilaver.

Goran Ražnjević
Organizator i domaćin Biograd Boat Showa Goran Ražnjević; Foto: HGK

Organizator i domaćin Biograd Boat Showa te predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević je izjavio da je ta tvrtka pionir nautičkog turizma u Hrvatskoj. „Naš daljnji doprinos razvoj nautičkog turizma ogleda se kroz organizaciju sajma koji je u ovih dvadesetak godina svojim kontinuiranim rastom i razvojem izrastao u dane hrvatske nautike i kongres nautičke industrije čemu je znatno pridonijela i HGK“, kazao je Ražnjević.

>>>ACI Sail i Nautor Swan predstavili ‘projekt koji će obilježiti budućnost jedrenja na Jadranu’

U nadolazećem razdoblju svi u turizmu morat će uložiti značajno veći napor nego prijašnjih godina u privlačenju gostiju, uključujući i charter, koji je imao značajno povećanje kapaciteta u odnosu na rast potražnje. Stoga je HGK u sklopu programa Dana nautike organizirala i panel „Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?“, u kojem su sudjelovali pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, voditelj odjela istraživanja tržišta i strateškog planiranja HTZ-a Saša Popovac, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK Paško Klisović, direktorica prodaje i marketinga jedne od vodećih platforma za najam plovila u svijetu, tvrtke MMK Systems Martina Hršak i glavni urednik Magazina More Braslav Karlić.

Foto: HGK

Glavina je kazao da je čarter posebno važan segment naše ukupne turističke ponude jer držimo gotovo 40 posto svjetske charter flote. „Uz kontinuiran rast prihoda, sve je veći interes investitora za hrvatsku obalu, pa tako i izgradnju novih marina i širenje nautičke ponude. Naš je cilj i zajednički zadatak da kontinuirano dižemo standarde u kvaliteti sadržaja i usluge. Fokus stavljamo i na održivi razvoj kako bi i u budućnosti bili ne samo još konkurentnija turistička destinacija, već i očuvali našu prirodnu baštinu“, izjavio je Glavina.

Klisović je kao trenutno najznačajnije izazove naveo je značajan rast flote, uz povećanje troškova poslovanja, poglavito kroz povećanje troška veza. „Postoje mjere i alati za postizanje i održavanje umjerenog rasta kroz licenciranje charter tvrtki ili barem provođenje postojećeg pravilnika o charter poslovanju, planiranje i izgradnju novih vezova i jači nastup na nedovoljno obrađenim emitivnim tržištima. Namjera je kroz stručna događanja na BBS-u otvoriti te teme, složiti se oko ključnih problema i mogućih rješenja te pokrenuti sustav u tom smjeru“, pojasnio je Klisović.

>>>Za naručene a neisporučene brodove isplaćeno 4,42 milijarde kuna: Novi list

MMK Systems kao proizvođač najvećeg booking sustava za yacht charter u svijetu raspolaže s podacima o 620 flota i 8.500 plovila iz cijeloga svijeta koje taj booking sustav i koriste. Hršak ističe kako se iz tih podataka se jasno vidi dominacija Hrvatske kao top destinacije za yacht charter u svijetu. „S obzirom da mi u MMK-u imamo flote iz  preko 35 država, primjećujemo da je, što se tiče razvijenosti industrije i uređenosti samog poslovanja, Hrvatska tu također lider s obzirom na jasna pravila oko boravišnih pristojbi, fiskalizacije, crew lista i sl., što u ostalim destinacijama često nije slučaj“, ustvrdila je.

>>>Rohatinski predlaže ciljano stvaranje novca za spas brodogradnje: MMT

Ove godine na Biograd Boat Show-u izlaže oko 400 izlagača koji će se predstaviti s brojnim plovilima i nautičkom opremom, a bit će održane i europske i svjetske premijere novih plovila koje će biti u fokusu interesa svjetskih medija. U sklopu prvog Croatia Charter Expo-a, novog dvodnevnog Business to Business događaj, čarter tvrtke će se sastajati s agentima, brokerima i dobavljačima.