Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bjelovar ukida prirez, odgađa naplatu komunalija za tvrtke i obrtnike – zabranjuje zapošljavanja

U sklopu mjera pomoći poduzetnicima uslijed pojave koronavirusa Bjelovar će ukinuti prirez te odgoditi naplate komunalne naknade za tvrtke i obrtnike, poručio je u ponedjeljak bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

>>>Rastući broj američkih zastupnika gura zakone o temeljnom dohotku: COVID-19

Odluka o ukidanju prireza na snagu bi trebala stupiti početkom svibnja, s obzirom da je treba potvrditi Gradsko vijeće, dok se odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za sve tvrtke i obrtnike na mjesec dana ili prema potrebi i dulje, a bez kamata, primjenjuje od početka ožujka.

“Tri godine spremali smo se za ovaj dan jer smo znali da će kriza kad tad doći, a priprema za loša vremena se radi kada je gospodarstvo u usponu.”

Dario Hrebak

“Kao odgovorna gradska vlast želimo barem ublažiti posljedice ove krize koliko god možemo. Krenut ćemo od sebe i rezati gdje god možemo kako bismo otvorili financijski prostor za dodatna investicijska ulaganja u kapitalne EU i projekte financirane gradskim novcem. Rezat ćemo manifestacije, dotacije udrugama, sportskim klubovima, a poticati OPG-e te ulagati u infrastrukturu i građevinski sektor općenito”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak na konferenciji za novinare.

Dodao je da će od utorka vrijediti i odluka o zabrani zapošljavanja u svim gradskim ustanovama.

>>>Danska proračunom pokriva 75% plaća radnika u ugroženim privatnim tvrtkama: COVID-19

“Tri godine spremali smo se za ovaj dan jer smo znali da će kriza kad tad doći, a priprema za loša vremena se radi kada je gospodarstvo u usponu. Smanjivali smo posljednje tri godine gradsku administraciju, racionalizirali poslovanje i proračun, digitalizirali servise, ulagali u EU projekte, smanjivali lokalne poreze i osnaživali vlastito gospodarstvo i sada će biti puno lakše povlačiti odlučne poteze u svemu onome što nam predstoji”, poručio je Hrebak.