FunPreporučeno

‘Bježi’ | Alien: Romulus | teaser

20th Century Studios nudi prvi teaser za još jedan izdanak filmova iz omnibusa o Alienu, jednom od najvelebnijih primjeraka izvanzemaljske grabežljive faune u znanom nam svemiru.

Kako možete vidjeti, redatelj Fede Álvarez svoju kompoziciju vraća klaustrofobiji, napetosti i jezi izvornika što je na YouTube i drugdje dočekano s odobravanjem, ufanjem ili hvalospjevima.

Radnja Romulusa smještena je između prvog i drugog originalnog filma (Alien i Aliens) i prema službenom sinopsisu prati grupu mlađahnih svemirskih pionira koji skupljaju “staro željezo” na napuštenoj svemirskoj stanici.

“[Alien: Romulus] odvija se 20 godina nakon prvog (Aliena) i, po meni, ja ne vidim da to remeti kanon. To je nešto što radim s osobnim zadovoljstvom, pazeći da sve slijedi i bude dio velike franšizne priče ‘Aliena’ – i ne samo u priči, već i kada govorimo o tome kako to napraviti. Razgovarao sam s Ridleyjem [Scottom] kao producentom i poveo duge besjede s Jamesom Cameronom o tome na razini scenarija. Nakon što je film bio gotov, pokazao sam im ga,” rekao je redatelj za Variety.

Scena iz filma Alien: Romulus/The Walt Disney Studios

Dodao je i da se u produkciji oslonio na tradicionalne vizualne efekte, dok je CGI marginaliziran.

“Svi koji su bili jako važni (u produkciji izvornih filmova), od nadzornika VFX-a (specijalnih efekata) ‘Aliensa’ do momaka koji izrađuju minijature, angažirali smo mnoge od njih da rade na filmu. Inače, teško je postići stil, izgled i vibru filma kakvu sam želio. To je bilo najveće zadovoljstvo snimanja ovog filma, moći raditi cijeli taj proces.”

Scena iz filma Alien: Romulus/The Walt Disney Studios
Dobar feedback

Inicijalni komentari najave na YouTubeu i društvenim mrežama u velikoj su mjeri pozitivni. Vremešniji pritom hvale uočljive “oznake izvornosti”, dok mlađahniji povlače paralele s videoigrama, uključujući sjajni “Alien: Isolation” iz 2014. godine koji slovi kao jedna od ponajboljih igara strave i užasa.

Álvarez je scenarij ispisao s urugvajskim kolegom Rodo Sayaguesom, a među producentima su se našli Ridley Scott, Michael Pruss i Walter Hill.

Uloga glavne protagoniste Rain Carradine podarena je Cailee Spaeny koja se proslavila portretiranjem Priscille Presley.

Jedna od scena u najavi očiti je hommage neponovljivoj Ellen Ripley (Sigourney Weaver); Foto: The Walt Disney Studios

Premijera Alien: Romulusa originalno se trebala odigrati na streaming platformi Hulu ali je feedback publike i pobornika serijala producente ponukao na izlazak u kinima najavljen za 16. kolovoza.

Filmovi o xenomorphu ukupno su utržili više od 1.6 milijarde dolara.


Novi filmovi 2024

Comment here