Biznis i ekonomija

‘Blackout’ u Bangladešu

Ilustracija: Rosy - The world is worth thousands of pictures/Pixabay

Većina Bangladeša, zemlje sa 168 milijuna ljudi, u utorak je ostala bez električne energije.

Nacija je kolabiranje mreže iskusila u dva sata poslijepodne, bez struje je ostalo 75-80% teritorija, rekao je za Reuters dužnosnik bangladeškog Vijeća za razvoj energetike, Shameem Hasan.

>>>Vatra progutala 15,000 potleušica u slumu Dhake, stvorila 50,000 beskućnika: VIDEO

Dodao je da istraga o uzrocima traje i da je do večernjih sati opskrba uspostavljena u oko 45% zahvaćenih regija.

Odjeci rata u Ukrajini

Bangladeš tri četvrtine električne energije generira od uvoznog plina čije cijene divljaju uslijed geopolitičkih previranja povezanih s ratom u Ukrajini. Također je ovisan o vremešnoj električnoj mreži koja teško podnosi povećanje potrošnje.

Vlada je ograničila upotrebu plina i zavjetovala fiskalnu mudrost nakon lanjske godine označene rekordnim deficitom zbog čeka u aktualnom trenutku oko trećina od 77 termoelektrana na plin nema dovoljno goriva.

>>>Uhićen je vlasnik bangladeške tvornice u kojoj su izgorjela 52 radnika | VIDEO

Do prekida mreže u pravilu dolazi kad je razlika između ponude i potražnje velika. Bangladeš je ususret “blackoutu” trošio oko 3% više električne energije nego uobičajeno.

Udar na prekarnu industriju

Nestašica predstavlja izazov za prekarnu i uberkonkurentnu tekstilnu industriju čiji su klijenti velikani poput Walmarta, Gapa, H&M-a, VF Corpa, Zare i American Eagle Outfittersa.

“Kako bi se nosili s krizom, mi koristimo generatore. Današnji je prekid bio nepredvidljiv. Morali smo zatvoriti naše urede” jer generatori ne mogu raditi kroz duža razdoblja, rekao je Shahidullah Azim, potpredsjednik Bangladeške udruge proizvođača odjeće i izvoznika koja zastupa interese članova u čijem je posjedu više od 4,500 tvornica odjeće.

Udruga predstavlja interese članova koji posjeduju više od 4,500 tvornica odjeće.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima