PreporučenoTech

Boom! Europski regulatori zabranili bihevioralno oglašavanja Mete u EU/EEA

Europski regulator podataka u srijedu je izvijestio da se priklonio odluci svojih norveških kolega (Datatilsynet) o zabrani “bihevioralnog oglašavanja” na Facebooku i Instagramu.

Zabrana, koja sada obuhvaća svaku od 30 zemalja Europske unije i Europskog gospodarskog prostora (EEA), veliki je udarac za Meta Platforms čiji se voajeristički poslovni model temelji na kršenju privatnosti i profiliranju korisnika.

>>>Zviždačica podcrtala korelaciju između negativnosti i lajkova, neoliberalnu doktrinu Facebooka

Meta udovoljavanje Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) izbjegava od 2018. godine.

Anamneza

Kompanija je u veljači 2022. godine rekla da će radije napustiti EU nego prihvatiti odredbe, da bi potom tražila alternativne modalitete za nastavak nezakonite prakse, uključujući kroz ovog tjedna predstavljen plan pretplata.

>>>EU pretplata za Facebook i Instagram 9.99 i 12.99 eura mjesečno | Meta

Odluka Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) nacionalnim regulatorima u Irskoj gdje se nalazi europsko sjedište Mete sada nalaže da preslikaju norvešku odluku i u roku od dva tjedna nametnu trajnu zabranu bihevioralnog oglašavanja.

“EDPB je 27. listopada donio žurnu obvezujuću odluku… o uvođenju zabrane obrade osobnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Europskom gospodarskom prostoru,” napisali su europski regulatori u odgovoru na upit Reutersa.

Prema europskim zakonima, Meta sada riskira kaznu u iznosu do 4% godišnjih prihoda.

Žaljenje

Kompanija je u srijedu u neposrednoj reakciji izrazila žaljenje zbog odluke, citirajući najavu pretplatničkog modela koji podrazumijeva nastavak prikupljanja osobnih podataka za osobe koje se odluče na “besplatne” inačice Facebooka i Instagrama.

>>>Dioničari tužili Zuckerberga, Metu, zbog propusta, iskorištavanja djece i trgovanja seksom

“Članovi EDPB-a već su tjednima svjesni ovog plana i već smo bili u potpunosti angažirani s njima kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane,” rekao je glasnogovornik tvrtke. “Ovaj razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj pažljivi i robusni regulatorni proces.”

Norveški regulatori Metu od 7. kolovoza kažnjavaju s 86.816 eura dnevno. Relevantna odredba ostat će na snazi do 3. studenoga nakon čega se očekuje revizija iznosa i eventualnih daljnjih rokova.

>>>Uber invazivni Instagram ubire i dila 79% informacija o svojim korisnicima | analiza

Budući da ćemo sada dobiti trajnu zabranu, njezino nepoštivanje na razini EU/EEA bi samo po sebi predstavljalo kršenje GDPR-a, što bi se moglo sankcionirati s do 4% globalnog prometa,” rekao je rukovoditelj Datatilsyneta, Tobias Judin, za Reuters.

Odluka utječe na oko 240 milijuna korisnika Facebook i Instagrama u Europi, dodao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima