PolitikaPreporučeno

Borba protiv klimatskih promjena mora biti seksi, cool: japanski ministar

Novi japanski ministar okoliša, Shinjiro Koizumi, u nedjelju je obećao da će mlade ljude u Japanu mobilizirati za dekarbonizaciju o fosilnim gorivima ovisne ekonomije na “seksi i zabavan način”.

“Da bi se hrvalo s pitanjem takvih razmjera kakve su klimatske promjene, to mora biti cool. Također mora biti seksi,”

Shinjiro Koizumi

Koizumi je planove iznio ususret summitu Ujedinjenih naroda o klimi u New Yorku gdje aktivisti namjeravaju pustiti balon u liku japanskog premijera Shinzoa Abea kako izlazi iz kante ugljena u prosvjedu protiv planova o izgradnji novih tvornica na ugljen.

>>>Otkriven jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen

“U politici ima tako mnogo pitanja, ponekad dosadnih. Da bi se hrvalo s pitanjem takvih razmjera kakve su klimatske promjene, to mora biti cool. Također mora biti seksi,” rekao je ministar na konferenciji za novinare u New Yorku. “Mi smo predani postizanju dekarboniziranog društva, i spremni smo, kao jedna o snažnijih zemalja, doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena,” dodao je.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

Reuters piše da je 38-godišnji Koizumi rastuća politička zvijezda u Japanu. On je sin karizmatičnog bivšeg premijera Junichiroa Koizumia i građani u anketama redovito govore da bi ga u budućnosti rado vidjeli na dužnosti šefa države.

>>>Butković o dekarbonizaciji prometa: polako se mičemo s dna

Japan neće službeno sudjelovati na summitu UN-a i u New Yorku boravi u ulozi zainteresiranog promatrača. Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, vladama je rekao da ne dolaze ukoliko ne namjeravaju predstaviti ambiciozne planove o smanjenju emisija ugljika. Guterres je od vlada također zatražio da odustanu od izgradnje novih elektrana na ugljen nakon 2020. godine, što Japan odbija.