Politika

Borzan: Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida?

Vlada Republike Hrvatske izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, izvijestili su u srijedu iz Ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan nakon uvid u dokument koji je Europsko vijeće primilo 16. ožujka.

>>>Ministarstvo odbacilo ‘maliciozne i populističke’ tvrdnje Borzan | lobiranje o pesticidima

Dopis, koji lobira protiv smanjenja korištenja pesticida, potpisuje i Hrvatska.

“Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani? Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom!” zatražila je u priopćenju Borzan.

>>>Usvojena rezolucija o ‘programiranom kvarenju, razumnim cijenama popravaka’ | EP

Dopis je uz Hrvatsku potpisalo još 11 država članica koje izražavaju neslaganje s ciljem da EU kroz strategiju “Od polja do stola” prepolovi upotrebu kemijskih pesticida do 2030. godine.

Memorandum također propituje znanstveni konsenzus o utjecaju pesticida i ciljeve zacrtane za 2030. deklarira nedostižnima.

Lobiranje protiv ekoloških ciljeva

Borzan je već upozoravala na snažno lobiranje povezano s pesticidima uz ocjenu da će postizanje ciljeva biti “veliki izazov”, ali i prilika za hrvatsku poljoprivredu.

>>>Borzan o ‘poželjnom protekcionizmu’, novoj poljoprivrednoj strategiji | Od polja do stola

“Ispada da ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali? Nedavno sam provela istraživanje javnog mnijenja na tu temu i čak 91 posto ispitanika je odgovorilo da podržava smanjenje upotrebe pesticida, što pokazuje da je svijest građana o njihovom utjecaju na zdravlje i okoliš velika,” podsjetila je Borzan.

“Masovni pomor pčela u Međimurju, istraživanje koje je pokazalo sve veću prisutnost pesticida  u hrani i ogromne količine zabranjenih pesticida koje je ove godine zaplijenila hrvatska carina su povezani događaji koju upućuju na isti zaključak – trenutna pravila koja kontroliraju upotrebu kemijskih pesticida nisu adekvatna ili se ne provode dovoljno strogo. EU je u sklopu strategije ‘Od polja do stola’ planirao prepoloviti upotrebu tih sredstava do 2030., no inflacijska kriza i rat u Ukrajini su taj cilj doveli u pitanje,” upozorila je.

Kontekst

Europska komisija je najavila da će 22.  lipnja 2022. predstaviti izmjene i dopune direktive o održivoj upotrebi pesticida, glavnog europskog propisa koji regulira upotrebu sredstava za zaštitu bilja. Izmjene bi, između ostalog, trebale ciljeve smanjenja učiniti zakonskima za države članice, regulirati proces odobrenja za stavljanje pesticida na tržište, poticati upotrebu alternativnih, manje škodljivih sredstava te omogućiti EU bolju kontrolu primjene propisa u država članicama, pišu o kontekstu iz Ureda zastupnice.

“Lobiranje da se to zaustavi je žestoko i pitanje je hoće li novi zakon ugledati svjetlo dana kako je planirano. Interesne skupine imaju tri pravca pritiska na EU institucije.  Prvi je financiranje istraživanja koje će pokazati da bi smanjenje upotrebe kemijskih pesticida katastrofalno utjecalo na proizvodnju hrane. Drugi je promicanje kvazi rješenja poput genetski modificiranih biljnih kultura kojima ne trebaju pesticidi. Treći je mobiliziranje vlada trgovinskih partnera EU koji izvoze velike količine poljoprivrednih proizvoda u Europu i kojima nikako ne odgovaraju stroži standardi. Dokaz tome je žestoko i otvoreno protivljenje SAD-a ciljevima strategije ‘Od polja do stola’, američki lobisti uvelike djeluju u Bruxellesu,” navela je zastupnica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. What i don’t understood is actually how you’re now not actually a lot more neatly-liked than you may be right now. You’re so intelligent. You understand thus significantly with regards to this topic, made me personally believe it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated except it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times care for it up!

Comments are closed.